Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Cookies με ταχίνι






Υλικά για 12 περίπου μεγάλα cookies

• ½ φλιτζάνι ταχίνι
• ½ φλιτζάνι μέλι
• 1 φλιτζάνι σπασμένη καρυδόψιχα
• ½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
• 1 ½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης (κουάκερ) ή άλλες νιφάδες δημητριακών
• ½ φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας ή μισή πλάκα κουβερτούρας (50 γραμ. περίπου) κομμένη σε μικρότερα κομμάτια 
• ½ κουτ. του γλυκού κανέλα
• αντικολλητική λαδόκολα


Προετοιμασία

1. Ανακατεύετε το ταχίνι με το μέλι, την καρυδόψιχα, τις σταφίδες και την κανέλα.
2. Προσθέτετε λίγες λίγες τις νιφάδες της βρώμης ή των δημητριακών, και τέλος ρίχνετε τις σταγόνες σοκολάτας ή την κουβερτούρα.
3. Καλύπτετε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητική λαδόκολλα και μοιράζετε με το κουτάλι το μείγμα περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού (θα απλώσει καθώς ψήνεται).
4. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 8 - 10 λεπτά.
5. Όταν τα βγάλετε από τον φούρνο είναι πολύ μαλακά, γι’αυτό θα πρέπει να τα αφήσετε λίγη ώρα για να κρυώσουν ώστε να τα μεταφέρετε σε αεροστεγές δοχείο ή για να τα σερβίρετε.



Ανάλυση του διαιτολόγου
Σταματάκη Αστερία 
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
MSc στην Κλινική Διατροφή

Η συνταγή αυτή μας δίνει ένα πολύ νόστιμο γλυκό, το οποίο είναι και πολύ θρεπτικό. Τα μπισκότα αυτά μπορούν να καταναλωθούν σαν γλυκά ή σαν μικρογεύμα (σνακ) και σε περιόδους νηστείας.
Τα μπισκότα είναι πλούσια σε ενέργεια. Το γλυκό αυτό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά καθώς το κάθε επιμέρους συστατικό της συνταγής είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.
Το ταχίνι (αλεσμένο σουσάμι) είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών (όπως η βιταμίνη Ε)  και πολυφαινολών ουσιών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη κατά της γήρανσης, κατά της αθηρωμάτωσης, κατά της υπερχοληστερολαιμίας.
Το μέλι που περιέχεται στη συνταγή έχει ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό. Το μέλι επίσης έχει αντισηπτικές ιδιότητες, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδίας, μειώνει τα προβλήματα έλκους του στομάχου. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη που βοηθάει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας βοηθάνε και οι φυτικές ίνες που δίνουν στην συνταγή οι σταφίδες. 
Η σοκολάτα από την πλευρά της εκτός από τα αντιοξειδωτικά που περιέχει με τις γνωστές τους ιδιότητες, λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας της σε φαινυλαθυλαμίνη έχει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες. Από τη διατροφική της ανάλυση, η συνταγή  στο σύνολό της φαίνεται να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σε κάλιο, σε ασβέστιο (το οποίο είναι απαραίτητο ιδιαίτερα τις περιόδους νηστείας) και σε σίδηρο (το ίδιο).

πηγη  www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου