Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Ζαμπόν με σύστημα... μπετόν



Δεν είναι από τα πιο εύκολα θέματα για έναν μπαμπά να απαντήσει στο πώς φτιάχνεται και πώς διατηρείται ένα ζαμπόν. Αφού με το μακρόστενο σχήμα του μερικές φορές καθόλου δεν θυμίζει πόδι χοιρινού, αγορασμένο στο υπερ-μπακάλικο (σουπερμάρκετ) σε λεπτές τετράγωνες φέτες. Το καμάρι του πατέρα επιμένει να βάζει δύσκολα ρωτώντας για το καθετί και στο σχολείο δεν ασχολούνται με τέτοια θέματα.
Για μικρούς και μεγάλους πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι η παρασκευή του ζαμπόν θυμίζει λίγο το πώς φτιάχνουμε τσιμέντο! Χωρίζεται πρώτα το κρέας από το κόκαλο και γίνεται ένα πρώτο κόψιμο σε μικρότερα κομμάτια. Η κρεατόμαζα αυτή οδηγείται σε ένα μηχάνημα που δουλεύει πραγματικά σαν μπετονιέρα αφού αναδεύονται μαζί κρέας, νερό, ζάχαρη, πρόσθετα κονσερβαρίσματος, και κάποια χρώματα και «αρώματα» που θα ασχοληθούμε μαζί τους ιδιαίτερα. Κανονικά πάντως θα έπρεπε στη συσκευασία να διευκρινίζεται αν πρόκειται για πρεσαρισμένο ζαμπόν ή για κομμάτια που απλώς τα έβαλαν μαζί, κάτι δηλαδή ανάλογο με το ψωμί από λευκό αλεύρι και αντίστοιχα με το ψωμί ολικής αλέσεως.



Στη συνέχεια η κρεατένια αυτή λάσπη, αφού υποστεί ένα βράσιμο, αναγκάζεται να περάσει μέσα από κάποια καλούπια και παίρνει όποιο σχήμα θέλουμε. Από μακρόστενη, τετράγωνη ή στρογγυλή φραντζόλα έως ό,τι άλλο φανταστεί κάποιος. Το αστείο είναι ότι σε ορισμένα από τα «σχέδια» βάζουν στη μία πλευρά και ένα στρώμα άσπρο λίπος εντελώς πρόσθετα για να φαίνεται ακόμη πιο ρεαλιστική η όλη κατασκευή(!). Αν μπορούσε ο καταναλωτής, θα έπρεπε να διαβάσει επάνω στη συσκευασία πόσο τοις εκατό κρέας περιέχεται τελικά στο προσφερόμενο προϊόν. Και να ξέρει ότι το υπόλοιπο είναι νερό που έχει προστεθεί από τον κατασκευαστή και το πληρώνουμε για κρέας. Και κάποιοι το παρακάνουν βάζοντας παραπάνω και από 20% νερό. Ανεξάρτητα από αυτό, για να συγκρατηθεί το νερό μέσα στην κρεατόμαζα έχουμε τα λεγόμενα πολυφωσφορικά πρόσθετα, βγαλμένα από το φωσφορικό οξύ, γνωστά με τους κωδικούς Ε 450- Ε 452. Πρέπει να προσθέσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι και εδώ πιο χαλαρή από ό,τι οι νομοθεσίες κάποιων χωρών όπως η Σουηδία, που σέβονται αρκετά τους καταναλωτές-υπηκόους τους.
Κάποιος επιβάτης σε αεροπορικό ταξίδι είχε την υπομονή να αντιγράψει από τη συσκευασία τα πρόσθετα που περιείχε η μερίδα με το χοιρινό ζαμπόν που του σερβίρισαν. Το όποιο κομμάτι λοιπόν έμελλε να καταβροχθιστεί περιείχε: 77% κρέας, νερό, αντιοξειδωτικό Ε 301 για να διατηρείται το κόκκινο χρώμα, αντιοξειδωτικό Ε 325 που ενισχύει το προηγούμενο, αλάτι, ένα σάκχαρο- τη δεξτρόζη-, σταθεροποιητικά πρόσθετα Ε 407, Ε 407α, Ε 415, Ε 508, Ε 451, Ε 410, ρυθμιστικά οξύτητας Ε 331, Ε 500 και για τη συντήρηση του όλου οικοδομήματος Ε 250. Τα Ε 250 και Ε 407 έχουν δώσει ενδείξεις για καρκινογόνο δράση, αλλά σε πειράματα με ζώα, ενώ το Ε 250 προκαλεί και αλλεργίες.


 ΑΛΚΗΣ ΓΑΛΓΑΔΑΣ


ΠΗΓΗ http://users.lak.sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου