Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Από τι συστατικά φτιάχνονται τα ζυμαρικά;




Τα ζυμαρικά φτιάχνονται συνήθως από αλεύρι, αυγά, αλάτι και νερό.
Τα περισσότερα ζυμαρικά φτιάχνονται από σιμιγδάλι σκληρού σιταριού, ένα είδος αλέσματος σιταριού, όμως άλλα δημητριακά, όπως καλαμπόκι, ρύζι, χηνοπόδιο (κουινόα ή κινόα), μονόκοκκο σιτάρι και kamut (είδος μακρόκοκκου σιταριού) μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό. Η χρήση αυτών των τελευταίων δημητριακών συνεπάγεται τη δημιουργία μαλακότερων και συνήθως περισσότερων κολλωδών ζυμαρικών, τα οποία όμως αποτελούν μία ευπρόσδεκτη εναλλακτική λύση στα άτομα με αλλεργία/δυσανεξία στη γλουτένη.
Άλλα ζυμαρικά φτιάχνονται από σιτάρι ολικής άλεσης, που τα κάνει σκουρότερα και πιο θρεπτικά, ή από συνδυασμό σιταριού με άλλα άλευρα συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν προέρχονται από δημητριακά όπως το αλεύρι σόγιας.
Τα αυγά χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την τεχνολογική ποιότητα των ζυμαρικών. Ο ρόλος τους δεν περιορίζεται στην βελτίωση της θρεπτικής τους αξίας και των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών αλλά επεκτείνεται στα τεχνολογικά γνωρίσματα του ζυμαριού το οποίο με την προσθήκη αυγών γίνεται ελαστικότερο, μαλακότερο και πιο ανθεκτικό.
Το νερό χρησιμοποιείται προκείμένου να σχηματιστεί ζυμάρι το οποίο να είναι δυνατό να μορφοποιηθεί. Το μεγαλύτερο μέρος του νερού αυτού απομακρύνεται κατά τη διάρκεια του σταδίου της ξήρανσης.
Το αλάτι προστίθεται για να προσδώσει γεύση.
ΑΠΟ:  FOOD - INFO








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου