Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Fondant au chocolat – το σοκολατένιο ηφαίστειο


Αυτό είναι ένα γλυκό της αγάπης. Είτε είσαι ερωτευμένος με το πρόσωπο που θα το δοκιμάσει είτε είσαι ερωτευμένος με την ίδια τη σοκολάτα, όταν αυτό το γλυκό εμφανίζεται στο τραπέζι δίνει ένα ξεκάθαρο μύνημα.
Έρχεται στο τραπέζι καυτό, με ελαφρά σπασίματα στην επιφάνεια του και περιμένει το βύθισμα του κουταλιού για να ξεχυθεί η σοκολατένια λάβα του στο πιάτο.
Αρωμάτισα τη σοκολάτα με ουϊσκι αυτή τη φορά και ήταν σαν να το έπινα με κάθε κουταλιά.
Αυτό το γλυκό είναι συγκλονιστικά εύκολο, ακόμα και για τραπέζια. Ετοιμάζετε το μίγμα από νωρίς, το βάζετε στα φορμάκια και τα αφήνετε στο ψυγείο. Όταν έρθουν οι καλεσμένοι, βγάλτε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν τελειώσετε το κύριο πιάτο, πεταχτείτε στην κουζίνα και βάλτε τα στον προθερμασμένο φούρνο. Μέχρι να μαζευτούν τα πιάτα, θα έχετε έτοιμα μικρά σοκολατένια ηφαίστεια που θα φέρουν χαμόγελα ευτυχίας στους φίλους σας.
Το καθοριστικό σημείο επιτυχίας αυτής της συνταγής είναι η πραγματική θερμοκρασία του φούρνου. Υπάρχει σχεδόν πάντα απόκλιση της ζητούμενης και της πραγματικής θερμοκρασίας. Στις περισσότερες παρασκευές δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Όχι όμως σ’αυτήν τη συνταγή!
Χρησιμοποιείστε θερμόμετρο φούρνου και ρυθμίστε τη θερμοκρασία του πάνελ ώστε να πετύχετε θερμοκρασία 180 βαθμών μέσα στο φούρνο. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι το γλυκό σας θα πετύχει.

Υλικά (για 8 φορμάκια):
200 γρ. σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας (60 % και πάνω)
200 γρ. βούτυρο αγελάδος
4 αυγά
80 γρ. ζάχαρη
80 γρ. αλεύρι μαλακό ή αμύγδαλα σε σκόνη
3 κουταλιές σούπας ουϊσκι ή λικέρ πορτοκάλι
βούτυρο και κακάο για το πασπάλισμα των μπολ

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε μπεν μαρί, λυώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο. Μόλις λυώσει το μίγμα, το βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε να ενωθεί. Προσθέτουμε το λικέρ ή το ουϊσκι και ανακατεύουμε. Να θυμόμαστε πάντα να προσθέτουμε στη λυωμένη σοκολάτα πρώτα τη λιπαρή ουσία (βούτυρο ή κρέμα γάλακτος ή γάλα) πριν προσθέσουμε το αλκοόλ, για να μην κόψει.
Στο μπολ του μίξερ κτυπάμε τα αυγά ολόκληρα με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και λίγο λίγο το μίγμα σοκολάτας.
Βουτυρώνουμε ελαφρά τα πυρεξάκια και πασπαλίζουμε με κακάο. Αναποδογυρίζουμε και χτυπάμε στον πάγκο να πέσει όσο είναι περιττό.
Γεμίζουμε τα φορμάκια με το μίγμα στα 3/4.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά. Στα 10 λεπτά η επιφάνεια θα σας φαίνεται μαλακή στο άγγιγμα. Μην το φοβηθείτε. Αν το βγάλετε και το αφήσετε 1 λεπτό στο πάγκο, σφίγγει όσο χρειάζεται και μπορεί να ξεφορμαριστεί μια χαρά. Είναι περισσότερο ρευστό από της φωτογραφίας.
Στα 12 λεπτά η επιφάνεια είναι πιο σταθερή στο άγγιγμα και έχει φουσκώσει λίγο περισσότερο. Το φούσκωμα δεν μας απασχολεί σ’αυτήν τη παρασκευή γιατί είναι προσωρινόεφόσον το εσωτερικό είναι υγρό, θα καθήσει σίγουρα).
Είτε το σερβίρουμε στο μπολάκι είτε το ξεφορμάρουμε σε πιάτο.
Ξεφορμάρισμα: Μόλις βγάλουμε το φορμάκι, περνάμε ένα μαχαίρι γύρω γύρω στο τοίχωμα να χαλαρώσει. Κρατώντας ένα καθαρό πανάκι σιλικόνης στο δεξί μας χέρι, τουμπάρουμε το πυρεξάκι πάνω του να ξεφορμαριστεί το γλυκό. Βγάζουμε το μπολ. Τουμπάρουμε ξανά προσεκτικά το fondant στο πιάτο που θα το σερβίρουμε.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με κρέμα γάλακτος και κόκκινα φρούτα, αν έχουμε.

Πηγή: tastefull.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου