Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παχυσαρκίας (Στοκχόλμη 2010)


Το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παχυσαρκίας που έλαβε χώρα πριν μερικές μέρες στην Στοκχόλμη, ολοκληρώθηκε με επιτυχία προσφέροντας στους παρευρισκόμενους πολύτιμες γνώσεις, κυρίως πάνω σε θέματα marketing τροφίμων και παρεμβάσεων κατά της παιδικής παχυσαρκίας.


Η πρώτη μέρα διεξαγωγής του Συνεδρίου, Δευτέρα 12 Ιουλίου, ξεκίνησε με την ομιλία του Bruce Silverglade, Προέδρου του International Association of Consumer Food Organizations, ο οποίος μίλησε αναφορικά με τα κριτήρια για το marketing τροφίμων σε παιδιά και των πολιτικών διάθεσης τροφίμων σε σχολικά κυλικεία.



Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε και το συμπόσιο του προγράμματος ENERGY, ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού project σχετικά με τη διατήρηση ισοζυγίου ενέργειας και την πρόληψη της αύξησης του βάρους σε νεαρά άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλος της ερευνητικής ομάδας ήταν και ο Δρ. Γιάννης Μανιός, Επίκουρος Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Οι ερευνητές, παρουσιάζοντας τη μεθοδολογία και τα αρχικά αποτελέσματα της μελέτης, ανακοίνωσαν ότι θα επικεντρωθούν στην κατανάλωση πρωινού και στην πρόσληψη θερμίδων από υγρά ως βασικά διατροφικά ζητήματα-στόχους που πρέπει να διαμορφωθούν.


Κατόπιν, ακολούθησε συνεδρία με θέμα τους καθοριστικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας, κατά την οποία έγινε αναφορά σε αποτελέσματα από πρόσφατες σχετικές επιδημιολογικές μελέτες. Αυτό το κομμάτι του συνεδρίου είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες συμμετέχοντες, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη στοιχεία σχετικά με τον επιπολασμό της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, καθώς και για τους κοινωνικο-δημογραφικούς παράγοντες που την καθορίζουν, από τη μελέτη GRECO ( Greek Childhood Obesity) που διενεργήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ. Αντώνη Ζαμπέλα.


Κοινοτικές παρεμβάσεις
Στο συγκεκριμένο κομμάτι του συνεδρίου παρουσιάστηκαν παρεμβάσεις που είχαν ως κύριο στόχο την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας παρά την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς, ενώ παρουσιάστηκε κι ένα ενδιαφέρον report ενός προγράμματος παρέμβασης του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης αναφορικά με την προαγωγή της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στις ΗΠΑ.


Την δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, Τρίτη 13 Ιουλίου, το ενδιαφέρον μονοπώλησε η συνεδρία με θέμα «Food environments» η οποία ξεκίνησε με μια ομιλία του Dr. Tim Lobstein από τον IOTF (International Obesity Task Force) με θέμα το marketing τροφίμων σε παιδιά. Ο Dr. Lobstein ανέφερε ότι, παρότι πολλές βιομηχανίες τροφίμων έχουν συμφωνήσει να περιορίσουν τις διαφημίσεις τροφίμων που απευθύνονται σε παιδιά συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων, συνεχίζουν να το κάνουν μέσω έμμεσων οδών. Η συνεδρία συνεχίστηκε με ομιλία του Dr. Lesley King από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, ο οποίος ανέδειξε το θέμα της «αυτo-ρύθμισης» (self regulation) της διαφήμισης τροφίμων. Κύριο συμπέρασμα του ομιλητή ήταν ότι η διαδικασία της «αυτo-ρύθμισης» χρειάζεται σημαντικές βελτιώσεις για να καταφέρει να προστατέψει τα παιδιά, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι διαφήμισης τροφίμων και δεν ελέγχονται όλοι επαρκώς. Τέλος, ο Garry Sacks από το Πανεπιστήμιο Queensland της Αυστραλίας, συγκρίνοντας τη διατροφική επισήμανση με το σύστημα των φαναριών (traffic light labeling) και τη θέσπιση φόρου στο junk food, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και οι δύο αυτές παρεμβάσεις είναι οικονομικά αποδοτικές, αλλά πιθανόν η σύμπραξη των δύο πρακτικών θα μπορούσε να δώσει σαφώς μεγαλύτερα έσοδα. Σε αυτό το σημείο δεν μπορούμε παρά να κάνουμε ένα σχόλιο σχετικά με την αποκλειστικά οικονομική προσέγγιση του θέματος από τους ομιλητές και την έλλειψη ερευνητικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα τέτοιων παρεμβάσεων στις διατροφικές συνήθειες και την υγεία των παιδιών, που τελικά πρέπει να είναι το ζητούμενο. Από ότι φάνηκε χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί εάν τέτοιου είδους παρεμβάσεις, οι οποίες απαιτούν πολλές διαπραγματεύσεις και σημαντικές υποδομές ελέγχου, άρα και σημαντικά έξοδα, μπορούν εν τέλει να οδηγήσουν σε μείωση των επιπέδων παχυσαρκίας.

ΠΗΓΗ:  www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου