Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Ασπίδα Προστασίας το Μητρικό Γάλα




Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1,αποτελεί την πιο συχνή ενδοκρινοπάθεια της παιδικής ηλικίας, αφού 80% όλων των ατόμων με τη συγκεκριμένη νόσο έχουν κλινική εκδήλωση πριν από την ηλικία των 15 χρόνων, σύμφωνα με τους γιατρούς Ιωάννου και Σκορδή. Όπως αναφέρουν στη μελέτη του, «η ετήσια συχνότητα στον ελληνοκυπριακό παιδικό και εφηβικό πληθυσμό για τη δεκαετία 1990 – 2000 υπολογίστηκε σε 10.76/100.000 με συχνότερη ηλικία εμφάνισης τα 9-11 χρόνια και αυξανόμενη επίπτωση στην εκδήλωση σε ηλικίες κάτω των 5 χρόνων. Τα αγόρια παρουσιάζουν σημαντικότερη ηλικιακή διακύμανση (μεγαλύτερη επίπτωση σε ηλικίες 5-6 και 13-14) σε σχέση με τα κορίτσια, όπου η κατανομή είναι πιο συμμετρική για όλες τις ηλικίες. Η ετήσια συχνότητα παρουσιάζει στατιστικά σημαντική αύξηση κατά την πρόσφατη πενταετία 2000-2004.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η συχνότητα του σακχαρώδους διαβήτη Ι παρουσιάζει σταθερή αυξητική τάση με μεγάλες όμως διαφορές, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή. Με βάση υπολογισμούς που έχουν γίνει, μέχρι το 2025 γύρω στα 25 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι.
Ο κίνδυνος για ένα παιδάκι να αναπτύξει σακχαρώδη διαβήτη Ι στην περίπτωση εκείνη που έχει προσβληθεί ένα αδελφάκι του είναι περίπου 8%. Αν πρόκειται όμως για μονοζυγωτικό δίδυμο το ποσοστό αυξάνεται στο 60% γεγονός το οποίο ενισχύει, όπως σημειώνουν οι δύο Κύπριοι επιστήμονες, τη γενετική βάση της νόσου. Η ακριβής αιτιολογία της νόσου παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη. Έχουν όμως ενοχοποιηθεί για την εμφάνισή της μία σειρά από παράγοντες, όπως αυτοάνοσοι, γενετικοί, οι οποίοι έχουν καθοριστικό ρόλο πριν από την ηλικία των 5 χρόνων, ιογενείς, καθώς η αυξημένη επίπτωση ιογενών λοιμώξεων κατά τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες έχει συνδεθεί με αύξηση στην εμφάνιση νέων περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη. Ένας άλλος παράγοντας είναι η διατροφή. Ο μητρικός θηλασμός φαίνεται ν λειτουργεί προστατευτικά, παραμένει όμως άγνωστο κατά πόσο αυτή η ασπίδα προστασίας που προσφέρει, αποτελεί ιδιότητα του μητρικού γάλακτος ή σχετίζεται με την καθυστερημένη εισαγωγή τροποποιημένου γάλακτος αγελάδας. Για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, ενοχοποιούνται τέλος τοξικοί παράγοντες, ιδιαίτερα φυτοφάρμακα.
Παρατηρείται όμως, δυσκολία στην επιστημονική τεκμηρίωση της συσχέτισης της νόσου, εξαιτίας της ιδιομορφίας του σακχαρώδους διαβήτη. Γενικά, είναι σήμερα αποδεκτό, υπογραμμίζεται στη μελέτη των δυο Κυπρίων επιστημόνων, «ότι ο σακχαρώδης διαβήτης Ι, αποτελεί μια γενετικά προγραμματισμένη καταστροφή των παγκρεατικών β κυττάρων, όπου η κλινική της εκδήλωση, αποτελεί το τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας, με αγνώστους εν πολλοίς εκλυτικούς παράγοντες». Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οικογενειακό ιστορικό εντοπίζεται σε ένα ποσοστό περίπου 10% των περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη.
Επιμέλεια Κική Κασινίδου
«Φιλελεύθερος», 14.5.2006

ΑΠΟ www.diabetes.org.cy


Διαβήτης Γενικά, Έρευνες, Δημοσιεύσεις - Πρόσφατες Δημοσιεύσεις σε Εφημερίδες και Περιοδικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου