Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΜΕΝΤΑ


H μέντα είναι ποώδες αρωματικό φυτό της οικογένειας των χειλανθών των εύκρατων περιοχών. Έχει άνθη ευωδιαστά, λευκά ή ιώδη, που σχηματίζουν ταξιανθία στάχυος. Είναι φυτό φαρμακευτικό, ενώ χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως καρύκευμα, καθώς και ως αφέψημα ή αιθέριο έλαιο. Το αιθέριο έλαιο είναι κατάλληλο για κατώτερης ποιότητας προϊόντα αρωματοποιίας και σαπωνοποιίας. Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει διάφορα είδη μέντας, όπως: μέντα η χνουδωτή, μέντα η μελανωπή, μέντα η στρογγυλόφυλη, (αγριόδυοσμος), μέντα η μικρόφυλλη, μέντα η ρεβερχόνεια, μέντα η πολιά, μέντα η πράσινη (δυόσμος) και μέντα η πουλέγιος.
Καλλιέργεια:
Η μέντα μπορεί να ευδοκιμήσει σε ποικιλία κλιμάτων και εδαφών. Άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης για τη μέντα είναι 17° C και, όταν αρδεύεται τακτικά, αντέχει και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Αποδίδει καλύτερα σε εδάφη, βαθιά, πλούσια σε οργανική ουσία που δεν είναι πολύ βαριά, στραγγερά, με τιμή pH 6,5, αλλά και σε pH 6-7,5 δεν παρουσιάζει προβλήματα. Η σχέση των τριών θρεπτικών στοιχείων Ν, P, K είναι 1:0,4:1.6, αντίστοιχα. Το κάλιο κάνει τη μέντα πιο ανθεκτική στις μυκητολογικές ασθένειες. Οι κοπριές και τα οργανικά εμπορικά λιπάσματα ενδείκνυνται περισσότερο από τα ανόργανα. Η μέντα είναι πολύ απαιτητική σε νερό και σε πολύ θερμό καιρό η καλλιέργεια μπορεί να χρειασθεί και τρία ποτίσματα την εβδομάδα.


H μέντα είναι στείρο υβρίδιο, γι΄αυτό δεν πολλαπλασιάζεται εγγενώς με σπόρο παρά μόνον αγενώς, με ριζώματα μοσχεύματα ή φυτάρια μικροπολλαπλασιασμού. Συγκομίζεται στην αρχή της ανθοφορίας (συνήθως αρχές Ιουλίου), ενώ από καλλιέργειες που είναι εγκατεστημένες σε εύφορα αρδευόμενα χωράφια, μπορεί να γίνει άλλη μία συγκομιδή το Σεπτέμβριο. Η απόδοση σε νωπή χορτομάζα φθάνει ή και ξεπερνά τα 1000 κιλά/στρ. στην πρώτη συγκομιδή. Η δεύτερη συγκομιδή είναι ίσης ή μικρότερης απόδοσης.
Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο από τις δύο συγκομιδές μπορεί να φθάσει τα 8 λίτρα ανά στρέμμα και εξαρτάται κυρίως από την καλλιεργούμενη ποικιλία, το έδαφος, τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές πρακτικές. Διάφορα έντομα, όπως οι αφίδες (κοινώς μελίγκρα), οι νηματώδεις σκώληκες κ.ά. προσβάλλουν τη μέντα που, αν εξαιρέσει κανείς τους νηματώδεις, δεν υφίσταται μεγάλες ζημιές. Το μεγάλο πρόβλημα για τη μέντα είναι οι μυκητιάσεις. Οι φυτείες υποφέρουν συνήθως από βερτιτσιλλιώσεις (Verticillium sp) και σκωριάσεις (Puccinia mentha). Ένα μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης των βερτιτσιλλιώσεων και των σκωριάσεων είναι το ξερίζωμα και κάψιμο των προσβεβλημένων φυτών στις βιολoγικές καλλιέργειες, αλλά και στις συμβατικές. Ανεξάρτητα του αν εμφανίσθηκαν στη φυτεία ασθένειες ή όχι, στο ίδιο έδαφος δεν πρέπει να καλλιεργηθεί μέντα, δυόσμος και άλλα συγγενή είδη του γένους mentha για 6 χρόνια.
Η καλλιέργεια της μέντας για παραλαβή αιθέριου ελαίου άρχισε στην Ελλάδα το 1956 η πρώτη φυτεία δοκιμαστικής καλλιέργειας εγκαταστάθηκε σε έκταση 90 στρεμμάτων του Σταθμού Γεωργικής Ερεύνης Αλιάρτου (Κωπαΐδα) στα επόμενα χρόνια η μέντα καλλιεργείται και σε άλλες περιοχές της χώρας.
ΣΥΛΛΟΓΗ: όλο το χρόνο
ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:
Ως αφέψημα...
- Βοηθά να ανοίγουν οι φωνητικές χορδές
- Για να αρωματίσουν τα ποτά (π.χ. τσίπουρο)
- Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες
- Έχει διουρητικές ιδιότητες
- Βοηθά στα εγκαύματα, αν βάλουμε τα φύλλα της πάνω σε αυτά
Χρησιμοποιείται:
- για τη χαλαρωτική δράση της στους σπλαχνικούς μυς
- διεγείρει την έκκριση της χολής και άλλων πεπτικών υγρών
- βοηθά στην ανακούφιση του εντερικού κολικού
- βοηθά στη δυσπεψία
- καταπολεμά τον τυμπανισμό και τα φουσκώματα
- περιορίζει την αίσθηση της ναυτίας και την τάση για εμετό
- βοηθά στους εμετούς της εγκυμοσύνης
- κατά της ναυτίας από τα ταξίδια
- κατά του πυρετού που προέρχεται από το κρυολόγημα και τη γρίπη
- βοηθά το νευρικό σύστημα
- ανακουφίζει από το άγχος και την ένταση
εξωτερικά:
- ανακουφίζει από τη φαγούρα
- καταπραΰνει τις φλεγμονές

3 σχόλια:

  1. Αιθέρια έλαια
    http://www.forever-aloe-vera.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αιθέρια έλαια
    http://www.forever-aloe-vera.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το καλύτερο αιθέριο έλαιο μέντας για όσους ενδιαφέρονται
    http://www.forever-aloe-vera.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD/%CE%B1%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή