Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Καλή Xοληστερόλη: Είναι, τελικά, καλή;


Εδώ και χρόνια, οι γιατροί ισχυρίζονται ότι, για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, οι ασθενείς πρέπει να προσέχουν και την "κακή" χοληστερόλη (LDL) και την "καλή" (HDL). Η καλή, λένε, μπορεί να αλληλεπιδράσει, με την κακή. Αλλά, πρόσφατα, μια καινούρια έρευνα θέτει το ερώτημα, αν τα υψηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης είναι πάντα ωφέλιμα, και κατά πόσο;
Ενώ κάποιοι καρδιολόγοι δεν είναι έτοιμοι να αλλάξουν τις θεραπείες, που, μέχρι σήμερα, σύστηναν στους ασθενείς, κάποιοι άλλοι έχουν παραδεχτεί ότι η καλή χοληστερόλη πρέπει να παίζει, τουλάχιστον, ελάχιστο ρόλο, στην απόφασή τους, για συνταγογράφηση φαρμάκων, που μειώνουν τη χοληστερόλη. Συγχρόνως, οι γιατροί ρωτούν τους ερευνητές τι να κάνουν, όταν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης είναι υψηλά. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει, σε λανθασμένες συμβουλές, προς τους ασθενείς.
Η υπόθεση της καλής χοληστερόλης προέρχεται από μελέτες, οι οποίες παρακολούθησαν, για χρόνια, χιλιάδες ατόμων. Οι μελέτες έδειξαν ότι, από δυο άτομα, τα οποία είχαν ίδια επίπεδα κακής χοληστερόλης, αλλά διαφορετικά επίπεδα καλής χοληστερόλης, αυτός που παρουσίαζε υψηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης, είχε λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι ερευνητές, που εξετάζουν τη βιοχημεία των δύο ειδών χοληστερόλης, κατέληξαν ότι έχουν αντίθετους ρόλους. Και τα δύο είδη αφορούν, τη λιπαρή ουσία, που χρησιμοποιείται, για να δημιουργηθούν οι μεμβράνες των κυττάρων και κάποιες ορμόνες, αλλά εναποτίθενται, σε διαφορετικά όργανα. Η κακή χοληστερόλη εναποτίθεται, στις στεφανιαίες αρτηρίες, όπου συμμετέχει στην ανάπτυξη της πλάκας. Η καλή χοληστερόλη εναποτίθεται, στο συκώτι, όπου διασπάται. "Πολύ απλά", λέει ο Dr. Daniel Rader, ερευνητής, στην Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή της Πενσυλβάνια, "η μεγάλη ποσότητα καλής χοληστερόλης είναι, κατά γενική ομολογία, ωφέλιμη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι τόσο δυνατή, ώστε να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, έναντι καρδιαγγειακών παθήσεων. Υπάρχουν π.χ. άτομα, με υψηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης τα οποία, αντί να προστατεύονται από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, μπορεί να είναι, ιδιαιτέρως, ευάλωτα, σε αυτές.

Πηγή: BEUC
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου