Σάββατο, 17 Ιουλίου 2010

Τα τρανς λιπαρά οξέα αυξάνουν τους πόντους στην κοιλιακή περιοχή


Επιστήμονες παρατήρησαν από πειράματα ότι η πρόσληψη τρανς λιπαρών οξέων αυξάνει τους πόντους στην κοιλιακή περιοχή, παρόλο που οι θερμίδες που προσλαμβάνονταν ήταν υπό έλεγχο.
Η αύξηση σε πόντους σε εκείνη την περιοχή δεν οφείλονταν μόνο σε αύξηση του συνολικού λιπώδους ιστού, αλλά και στην μετακίνηση αποθηκευμένου λίπους από άλλες περιοχές στην κοιλιακή χώρα.
Η αύξηση σε πόντους της κοιλιακής περιοχής πέρα από την αρνητική εικόνα που δείχνει το άτομο, σχετίζεται σύμφωνα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδη διαβήτη.
Τροφές που είναι πλούσιες σε τρανς λιπαρά οξέα είναι κυρίως τα προϊόντα που έχουν υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία, όπως οι τηγανιτές πατάτες, οι μαργαρίνες [ορισμένου τύπου], τα γλυκά, τα γρήγορα μικρογεύματα [fast food], τηγανιτές τροφές κ.α.
Γράφει Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος , Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ., M.Sc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου