Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο ανακάλυψε ο ΕΦΕΤ


Τέσσερις εταιρείες που διακινούσαν στην αγορά μολυσμένα τρόφιμα και προϊόντα-«μαϊμού» εντόπισαν ελεγκτές του ΕΦΕΤ. Οι ελεγκτές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων δεν πίστευαν στα μάτια τους με όσα είδαν στις τέσσερις μεγάλες εταιρείες παραγωγής τροφίμων ή διάθεσης πρώτων υλών.
Πρόκειται για τις μεγαλύτερες υποθέσεις απάτης και παραπλάνησης του καταναλωτή που έχει χειριστεί ο Φορέας τα τελευταία χρόνια, ορισμένες και με ποινικές προεκτάσεις.
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, αναφέρει ότι προγραμματίζεται η ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της οργάνωσης του ΕΦΕΤ, ώστε να λειτουργεί ευέλικτα και αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά τους ελέγχους και τη διαχείριση των πολιτικών για τα τρόφιμα. Γι΄ αυτό, σύμφωνα με την υπουργό, έχει συσταθεί ήδη ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν, εκτός από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και των εμπλεκόμενων φορέων.

Κεντρική Ελλάδα
Η μία περίπτωση αφορά εταιρεία της κεντρικής Ελλάδας, η οποία ήταν προμηθευτής σουσαμιού. Απασχολεί από τις αρχές του 2008, όταν στις εγκαταστάσεις της βρέθηκαν δεκάδες τόνοι σουσαμιού με περιττώματα τρωκτικών και σκύλων καθώς και με απεκκρίματα πουλιών. Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη και προωθήθηκε από τον ΕΦΕΤ στο γραφείο της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για επιβολή υψηλού προστίμου.
Θεσσαλία
Η δεύτερη περίπτωση αφορά εταιρεία γαλακτοκομικών της Θεσσαλίας, η οποία έστελνε στο εξωτερικό και προϊόντα ΠΟΠ. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι τα προϊόντα της ήταν νοθευμένα, δηλαδή η φέτα δεν ήταν φέτα αλλά απλό λευκό τυρί. Οι παρανομίες της εταιρείας μπορεί να επισύρουν συνολικό πρόστιμο ως και 1 εκατ. ευρώ.
Αθήνα
Η τρίτη περίπτωση αφορά κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ των βορείων προαστίων της Αθήνας, το οποίο απασχολεί από το 2007 για την αποθήκευση τροφίμων σε επικίνδυνες για την υγεία του καταναλωτή συνθήκες. Αξίζει να αναφερθεί ότι και σε άλλα καταστήματα της συγκεκριμένης αλυσίδας σουπερμάρκετ έχουν επιβληθεί πρόστιμα από τον Φορέα για παρόμοια παραπτώματα.
Αλυσίδα Supermarket
Η τέταρτη υπόθεση αφορά κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ, στα ράφια του οποίου βρέθηκαν, μήνες μετά το διατροφικό σκάνδαλο με τα ορυκτέλαια, ποσότητες «εμπλουτισμένου» ηλιέλαιου. Το σκάνδαλο του νοθευμένου με ορυκτέλαιο ουκρανικού ηλιέλαιου ξέσπασε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2008. Ο χειρισμός της υπόθεσης από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές είχε τότε αναδείξει για άλλη μία φορά την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου τροφίμων στη χώρας μας.

της Ζωής Καραγεώργου

28 Δεκεμβρίου 09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου