Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Το ακτινίδιο μειώνει τον κίνδυνο θρομβώσεων


Η κατανάλωση δυο έως τριών ακτινιδίων, την ημέρα, μπορεί να μειώσει, σημαντικά, τον κίνδυνο θρομβώσεων του κυκλοφορικού και να ελαττώσει τα λιπαρά στο αίμα, όπως αναφέρουν νορβηγοί ερευνητές. "Τα φρούτα αποτελούν μια αποτελεσματική, εναλλακτική πρόταση αντί της ασπιρίνης, για την προστασία της υγείας της καρδιάς".
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Όσλο αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση δυο έως τριών ακτινιδίων, καθημερινά, για 28 μέρες, ελάττωσε, σημαντικά, τη θρόμβωση του αίματος, στους εθελοντές και μείωσε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, κατά 15%, σε σύγκριση, με άλλους εθελοντές, οι οποίοι δεν κατανάλωναν ακτινίδια.
Το φρούτο φαίνεται ότι αραιώνει το αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο θρομβώσεων και ελαττώνει τα λιπαρά στο αίμα, που μπορούν να προκαλέσουν θρομβώσεις, χωρίς να επηρεάζει, αρνητικά, τα επίπεδα της χοληστερόλης. Αυτά τα αποτελέσματα είναι παρόμοια, με εκείνα, που παρουσιάζονται, όταν λαμβάνεται μια δόση ασπιρίνης, ημερησίως, η οποία συστήνεται από τους γιατρούς, για την βελτίωση της καρδιακής υγείας.

"Φάρμακα ανασταλτικά των αιμοπεταλίων, όπως η ασπιρίνη, έχει αποδειχτεί ότι ελαττώνουν τα περιστατικά εμφράγματος του μυοκαρδίου, καρδιακής προσβολής και θανάτου, από καρδιαγγειακά νοσήματα", είπε ο επικεφαλής ερευνητής Καθηγητής, Asim Duttaroy του Ινστιτούτου των Βασικών Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Όσλο.
Η ομάδα του Dr. Duttaroy δεν προτείνει, ακόμα, το ακτινίδιο, ως υποκατάστατο της ασπιρίνης, για τους ασθενείς, με καρδιαγγειακά νοσήματα. Όμως ο ίδιος λέει: "Τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι αρκετά ελπιδοφόρα και είναι μια ένδειξη πως το ακτινίδιο είναι μια έξοχη επιλογή, για άτομα, που προσπαθούν να βελτιώσουν την καρδιακή υγεία, μέσω της διατροφής."

Πηγή: BEUC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου