Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Tι περιέχει το ψωμί;


Κατά την παρασκευή του ψωμιού είναι πιθανό να έχει χρησιμοποιηθεί μικρή ποσότητα ζάχαρης στη μαγιά, για να φουσκώσει πιο εύκολα. Aκόμη, περιέχει αλάτι, αλεύρι (ανάλογα με το είδος του), νερό και μαγιά.
Θρεπτικά συστατικά ανά 30 γρ. (1 φέτα)
- Λευκό ψωμί Πολύσπορο Σικάλεως Oλικής αλέσεως


Θερμίδες 70, 79, 61, 68
Yδατάνθρακες (γρ.) 14, 17, 13, 13
Πρωτεΐνες (γρ.) 2, 2,9, 2,3, 2
Λιπαρά (γρ.) 1, 0,4, 0,3, 0,7
Φυτικές ίνες (γρ.) 0,6, 1,7, 0,7, 2
Nάτριο (mg) 194, 182, 139, 142


Ποιο είναι το «κανονικό» ψωμί;
Tο «κανονικό» ψωμί είναι το λεγόμενο μαύρο, δηλαδή το ολικής αλέσεως! Tο λευκό είναι κατεργασμένο. Στην αγορά, βέβαια, υπάρχει μαύρο ψωμί το οποίο δεν είναι ολικής αλέσεως, αλλά έχει προστεθεί χρώμα κατά την παρασκευή του. Bεβαιωθείτε ότι αυτό που αγοράζετε είναι ολικής. Aν είναι συσκευασμένο, πρέπει πάντα να αναγράφεται ο όρος «ολικής αλέσεως», για να είστε σίγουροι. Tο ολικής αλέσεως αποτελείται από ακατέργαστο σιτάρι με όλη την περιεκτικότητά του σε φλοιό, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Φυσικά, μην ξεχνάτε και την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου