Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Υπέρβαροι και αγύμναστοι εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι :



Η Ευρωπαϊκή επιτροπή στις Βρυξέλλες με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους νέους στο να προσέχουν το τι τρώνε αλλά και στο να αθλούνται περισσότερο, ξεκίνησε πρόσφατα μια καμπάνια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε "ΝΒ", πρόκειται για ένα φιλόδοξο στόχο, τον οποίο έχει θέσει η αρμόδια επίτροπος για τη Γεωργία Φίσερ Μπόελ, καθώς όπως έδειξαν οι τελευταίες έρευνες, ένα εκατομμύριο νέοι στην ΕΕ είναι σήμερα χοντροί και αγύμναστοι.
Η καμπάνια της επιτρόπου Μπόελ εστιάζει στην υγιεινή διατροφή των παιδιών, ώστε να μειωθεί το ποσοστό των υπέρβαρων και να ευαισθητοποιηθούν στην ανάγκη να γυμνάζονται περισσότερο. Έτσι, μέσα στις επόμενες οχτώ εβδομάδες τα λεωφορεία της καμπάνιας "Tasty Bunch", θα επισκεφτούν 180 σχολεία με 18.000 μαθητές, για να τους προσελκύσει και να τους πείσει για τη σημασία των φρούτων και των λαχανικών στη διατροφή τους.
Τα λεωφορεία θα επισκεφτούν τη Βρετανία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Εσθονία και τη Λιθουανία. "Δε θα επισκεφτούμε συγκεκριμένα ιδρύματα για υπέρβαρους αλλά είναι σημαντικό να μιλήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους, ακόμη και στους γονείς, για κάποιες ιδέες υγιεινής διατροφής", διευκρίνισε η επίτροπος Φίσερ Μπόελ.
Απαραίτητη και η κίνηση
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό είπε στη "ΝΒ" η εκπαιδευτικός Αναμπέλ Γκαρσία, που παρακολουθεί καθημερινά μαθητές της να τρέφονται με μπισκότα και τσιπς. Επίσης, επισήμανε ότι «οι γονείς έχουν μεγάλη ευθύνη. Και το σχολείο παίζει ένα ρόλο, πρέπει να ενημερώσουμε τα παιδιά, αλλά τις περισσότερες φορές τα παιδιά τρώνε στα σπίτια τους και εκεί πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα». Τελευταία έρευνα της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας δείχνει ότι τα τρία τέταρτα των πολιτών έχουν την εντύπωση πως υπάρχουν σήμερα πολύ περισσότερα υπέρβαρα παιδιά, απ’ ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Μάλιστα, η αίσθησή τους αυτή είναι σωστή, διότι περίπου 22 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ είναι υπέρβαρα, τα 5 εκατ. από τα οποία πάσχουν από παχυσαρκία.
Για το λόγο αυτό, η επίτροπος Φίσερ Μπόελ επισήμανε πως η υγιεινή διατροφή δεν αρκεί και πρόσθεσε: «Κίνηση! Διότι δεν παίζει ρόλο μόνο το τι τρώμε αλλά και το πόσο κινούμαστε. Και η τάση που υπάρχει στους νέους είναι να κάθονται περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε μπροστά στο κομπιούτερ». Ένα από τα σχολεία, που επισκέφθηκαν τα λεωφορεία της ευρωπαϊκής καμπάνιας, ήταν και αυτό της εκπαιδευτικού Άναμπελ Γκαρσία και όπως παραδέχτηκε η ίδια, οι μαθητές της έμαθαν πολλά. «Το λέω αυτό - πρόσθεσε - διότι μερικές φορές έρχονται παιδιά στο σχολείο, που τρώνε τσιπς πρωί πρωί και πίνουν κόκα κόλα. Μάθαμε λοιπόν τώρα να τρώμε το πρωί φρούτα και να αθλούμαστε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου