Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

«Οχι» σε μπέικον και χοτ-ντογκ


Η κατανάλωση 50 γραμμαρίων την ημέρα αυξάνει κατά 42% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και κατά 19% τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Πιθανότερη αιτία η υψηλή περιεκτικότητα αλατιού και συντηρητικών σε όλα τα προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος «E» 19/5
Για κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνει κανείς την ημέρα (περίπου όσο ένα λουκάνικο Φρανκφούρτης), ο κίνδυνος καρδιοπάθειας -όσο κι αν ακούγεται απίστευτο!- αυξάνεται κατά 42% και ο κίνδυνος διαβήτη κατά 19%, υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στο καταναλωτικό κοινό.
Η μελέτη, που βασίστηκε στην ανάλυση 20 προγενέστερων ερευνών στις οποίες συμμετείχαν πάνω από ένα εκατ. άντρες και γυναίκες από 10 χώρες του κόσμου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος για τις δύο προαναφερθείσες ασθένειες δεν ισχύει για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (βοδινό, χοιρινό και αρνίσιο).

Τα επεξεργασμένα κρέατα (λευκό ή κόκκινο, όπως λουκάνικα, μπέικον, κρέας σε κονσέρβα, χοτ-ντογκ) ενοχοποιούνται για πρώτη φορά για την εκδήλωση καρδιοπάθειας και διαβήτη τύπου 2. Στο παρελθόν, ανεξάρτητες έρευνες είχαν υποστηρίξει ότι ευθύνονται για τον καρκίνο των πνευμόνων και την υπέρταση, λόγω των νιτρικών που περιέχουν.
Για τη Ρενάτα Μίσα, επικεφαλής της μελέτης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και διαβήτη είναι πιθανό να μην οφείλεται στο ίδιο το κόκκινο το κρέας αλλά στις μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού και συντηρητικών που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία των κρεάτων.
Τα επεξεργασμένα και μη επεξεργασμένα κρέατα έχουν, κατά μέσο όρο, την ίδια περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κορεσμένο λίπος. Ομως, τα επεξεργασμένα κρέατα (συντηρούνται σε μορφή καπνιστού ή παστού) περιέχουν κατά μέσο όρο τέσσερις φορές περισσότερο χλωριούχο νάτριο, δηλαδή αλάτι, και 50% περισσότερα νιτρικά συντηρητικά, υπογραμμίζει η επικεφαλής της έρευνας, προσθέτοντας ότι δεν είναι τα λιπαρά αυτά που ευθύνονται για τα μεγαλύτερα ποσοστά παθήσεων που προκαλούν τα επεξεργασμένα κρέατα.
Πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι ειδικά τα νιτρικά συντηρητικά διεγείρουν την αρτηριοσκλήρυνση και ελαττώνουν την ανοχή στη γλυκόζη, που με τη σειρά τους οδηγούν σε καρδιολογικά προβλήματα και διαβήτη.
Το μέγιστο όριο κατανάλωσης αυτών των τροφών θα πρέπει να είναι μία φορά την εβδομάδα, καταλήγουν οι επιστήμονες.
Αν και οι μελέτες που συμπεριέλαβε στην ανάλυσή του το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είχαν λάβει υπόψη όλους τους άλλους παράγοντες που «υπονομεύουν» την καρδιαγγειακή υγεία (μεταξύ αυτών, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή), ο κίνδυνος από τα επεξεργασμένα κρέατα παρέμενε ισχυρός.
Εκθεση του ΟΗΕ
Θα μείνουμε χωρίς ψάρια σε 40 χρόνια!
Θα ξεμείνουμε από ψάρια σε 40 χρόνια, εάν οι χώρες με προϊόντα αλιείας επιμείνουν σε μία «διαστροφική» πολιτική επιδοτήσεων που στέλνει όλο και περισσότερα σκάφη να μαζεύουν όλο και λιγότερα ψάρια, προειδοποιεί ο ΟΗΕ σε έκθεση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για τα αλιευτικά αποθέματα περιλαμβάνονται στην έκθεση «Πράσινη Οικονομία» που θα εκδώσει τους προσεχείς μήνες το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.
Τα αλιευτικά αποθέματα έχουν ήδη καταρρεύσει για το 30% των ειδών αλιευόμενων ψαριών, που σημαίνει ότι η παραγωγή έχει πέσει κάτω από το 10% της αρχικής απόδοσης. Σήμερα, μόνο το ένα τέταρτο των πληθυσμών αλιευόμενων ψαριών- κυρίως τα φθηνότερα ήδη με μικρή ζήτηση, παραμένουν σε υγιή επίπεδα.
Μίνα Αγγελίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου