Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Παραπανίσια κιλά στις γυναίκες


Μια από τις κυριότερες αιτίες για τα παραπανίσια κιλά σε μας τις γυναίκες είναι η μεγάλη κατανάλωση απλών υδατανθράκων και δημητριακών δηλ γλυκά, κέικ, ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες κτλ.
Οι άντρες συνήθως από την φύση τους προτιμούν πρωτεϊνούχες τροφές, μάλλον γιατί ενστικτωδώς πρέπει να συντηρήσουν τον μυϊκό τους ιστό που τους είναι απαραίτητος για την μυϊκή τους δύναμη. Βλέπετε είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά τους για
τα οποία νιώθουν ιδιαίτερα περήφανοι. Εμάς από την άλλη μεριά η φύση μας "ευνόησε" περισσότερο στην αποθήκευση λίπους για τους γνωστούς λόγους (εγκυμοσύνη και θηλασμός) και όχι στην δημιουργία μυϊκής μάζας. Έτσι ασυνείδητα όχι μόνο δεν καταναλώνουμε αρκετές πρωτείνες αλλά προτιμούμε τροφές που προάγουν περισσότερο την αποθήκευση λίπους, δηλαδή υδατάνθρακες. Αυτό ενώ ήταν χρήσιμο στα παλαιότερα χρόνια σήμερα είναι σκέτη καταστροφή για την υγεία μας και την σιλουέτα μας. Οι άντρες βέβαια που καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες παχαίνουν και αυτοί. Όχι θα γλύτωναν......
Οι αμυλώδεις και οι απλοί υδατάνθρακες (ρύζι πατάτες ψωμί γλυκά κλπ), πρέπει να γνωρίζετε ότι, αυξάνουν κατακόρυφα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα το σώμα να παράγει ινσουλίνη για να την κατεβάσει. Όταν αυτό γίνεται καθημερινά επί πολλά έτη τότε όχι μόνο μεγαλώνει η περιφέρεια της μέσης μας και το κοιλιακό λίπος αλλά αυξάνεται ο κίνδυνος να μην δουλεύει κάποια στιγμή σωστά αυτός ο μηχανισμός (ινσουλινοαντίσταση) και να παρουσιάσουμε διαβήτη τύπου 2. Το γεγονός ότι η διατροφή μας σήμερα περιέχει πολλή ζάχαρη και λευκό αλεύρι (απλοί υδατάνθρακες) κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη.



Σύμφωνα με τους ειδικούς εκτός από τον υπολογισμό της ημερήσιας επιτρεπόμενης πρόσληψης συνολικών θερμίδων θα πρέπει σε κάθε γεύμα μας να τηρούνται και οι εξής αναλογίες: πρωτεΐνες 25%, αμυλώδεις υδατάνθρακες 25% και ινώδη λαχανικά 50%. Αυτό όμως προϋποθέτει μέτρημα θερμίδων και γραμμαρίων. Με τους σημερινούς ρυθμούς όμως αυτό μας έλειπε…..
Ευτυχώς υπάρχει μια μέθοδος πανεύκολη και πολύ αποτελεσματική ώστε να μην χρειάζεται να μετράτε ούτε θερμίδες ούτε γραμμάρια, η μέθοδος του πιάτου διαίτης. Διαιρέστε ένα μεσαίου μεγέθους πιάτο στη μέση. Χωρίστε ένα από τα μισά σε τέταρτα. Γεμίστε με δημητριακά/αμυλούχα λαχανικά το ¼ , άπαχες ή χαμηλών λιπαρών πρωτεϊνούχες τροφές το άλλο ¼ , και λαχανικά στο υπόλοιπο μισό πιάτο.


Με αυτή την πανεύκολη μέθοδο θα εξασφαλίσετε σχεδόν τα αποτελέσματα που θα είχατε αν ήσασταν με την ζυγαριά και τον θερμιδομετρητή στο χέρι.
Έξτρα χρήσιμες συμβουλές:
Τα δημητριακά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ολικής με τις φυτικές τους ίνες πχ ψωμί ολικής, μαύρο ρύζι ή τύπου βασμάτι, και τα δημητριακά πρωινού επίσης ολικής(αποφύγετε τελείως αυτά που περιέχουν ζάχαρη).
Χρησιμοποιήστε λίγο ωμό ελαιόλαδο (κάθε γεύμα σας να περιέχει και μικρή ποσότητα καλών λιπαρών όπως το ελαιόλαδο). Ασφαλώς όχι τηγανητά (πχ όχι τηγανητές πατάτες αλλά στον ατμό ή ψητές)!


Φροντίστε τα ενδιάμεσα σνακ να κινούνται μέσα σε αυτές τις αναλογίες επίσης πχ ένα μικρό μπολ με γιαούρτι 2% λιπαρών και ένα φρούτο ή ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά ολικής 30 γρ (μια μέτρια κούπα του καφε) ή δύο αυγά (αφαιρέστε τον ένα κρόκο) με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης.
Μαζί με τα σνακ θα πρέπει να κάνετε συνολικά 5 ισορροπημένα γεύματα.
Κάθε γεύμα σας πρέπει να κυμαίνεται από 250-350 θερμίδες ανάλογα με τον βαθμό της σωματικής σας δραστηριότητάς και το στόχο σας (συντήρηση ή απώλεια βάρους). Με την μέθοδο του πιάτου δεν θα ξεπερνάτε τις θερμίδες αυτές.


Προσέξτε τα προιόντα τύπου light. Ναι μεν έχουν χαμηλά λιπαρά αλλά πολλές φορές περιέχουν μεγάλη ποσότητα ραφιναρισμένων, απλών υδατανθράκων. Διαβάστε τις ετικέτες με τα συστατικά. Αν περιέχουν πάνω από 40% υδατάνθρακες αποφύγετέ τα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου