Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Γονίδια και ασθένειες

Ανακαλύφθηκε γονίδιο υπεύθυνο για το 50% των καρκίνων του μαστού :
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ ανακάλυψαν ένα γονίδιο, η εσφαλμένη δράση ή η απουσία του οποίου ενοχοποιούνται για τουλάχιστον το 50% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, αναφέρει σήμερα ο βρετανικός Τύπος, χαρακτηρίζοντας την ανακάλυψη σημαντικό επίτευγμα της επιστημονικής έρευνας. Αυτό το γονίδιο που ονομάζεται NRGI (neuregulin-1) και εντοπίζεται στο χρωμόσωμα 8, διαδραματίζει επίσης κρίσιμο ρόλο και σε άλλες μορφές καρκίνου όπως του προστάτη, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης, διευκρινίζουν οι ερευνητές.
Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν εμφανίζονται πάνω στο χρωμόσωμα 8, καθώς το γονίδιο NRGI ανακόπτει την εξάπλωσή τους. Αν όμως το γονίδιο είναι ελαττωματικό ή απόν, οι καρκινικοί όγκοι μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτό το χρωμόσωμα.
Κάθε άνθρωπος γεννιέται με ένα ανέπαφο γονίδιο NRGI, φαίνεται όμως ότι με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να γίνει ελαττωματικό, αφήνοντας έτσι τον δρόμο ελεύθερο στα καρκινικά κύτταρα, επισημαίνει η σχετική έρευνα.


"Πιστεύω ότι η ανακάλυψη του NRGI ίσως είναι η πιο σημαντική ανακάλυψη των τελευταίων 20 χρόνων όσον αφορά ένα γονίδιο που καταστέλλει τον καρκίνο, διότι μας δίνει ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες για ένα νέο μηχανισμό που προκαλεί τον καρκίνο του μαστού", δηλώνει ο δρ. Πολ Εντουαρντς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην οποία οφείλεται η ανακάλυψη.
Η ανακάλυψη αυτή ελπίζδεται τώρα ότι θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο σε μία νέα στρατηγική για τη βελτίωση των μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου. -


ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου