Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Βαθύτερη γνώση γύρω από το ελαιόλαδο


A.) ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Η προκείμενη πραγματεία έχει γενικά ως αντικείμενο το ελαιόλαδο. Η αφορμή της όμως ανάγεται στο ελαιόλαδο Σητείας και στα πολλά διεθνή πρώτα βραβεία, που από το 1998 μέχρι τώρα κέρδισε. Η Σητεία είναι μία Επαρχία του Νομού Λασιθίου στο ανατολικό μέρος της Κρήτης.
Το ξηροθερμικό κλίμα και η γεωμορφία της Σητείας έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση μίας πολύ πλούσιας χλωρίδας στο εδαφός της. Ένα από τα ποιό ιδιαίτερα μέλη της χλωρίδας αυτής είναι και το ελαιόδεντρο, από του οποίου τους καρπούς η Σητεία παράγει το εξαίρετης ποιότητας πολυβραβευμένο ελαιόλαδο.
Το ελαιόλαδο Σητείας, που κέρδισε τα διεθνή βραβεία, παράγεται και επεξεργάζεται από την "Ένωση Αργροτικών Συνεταιρισμών Σητείας", η οποία, όπως συνάγεται και από το όνομα είναι μια Ένωση σχεδόν όλων των αγροτικών Συνεταιρισμών και των αγροτών της Επαρχίας Σητείας.
Για λόγους συντομογραφίας στα πλαίσια της προκείμενης πραγματείας η Ένωση ονομάζεται κατά τα αρχικά της και ΕΑΣ (από Ένωση Αγροτικών Συναιτερισμών Σητείας) ή απλά και Ένωση.
Η ΕΑΣ ιδρύθηκε το έτος 1933 και αριθμεί σήμερα 43 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και 8.718 αγρότες μέλη σχεδόν το σύνολο των αγροτικών οικογενειών της Επαρχίας Σητείας.
Η καλλιέργεια της ελιάς στην Επαρχία Σητείας καλύπτει το 75% περίπου της συνολικής καλλιεργήσιμης γης δηλαδή, μια επιφάνεια 110.000 στρεμμάτων με 2.500.000 ελαιόδενδρα περίπου. Το 60% αυτών αρδεύονται. Η μέση στρεμματική απόδοση σε ελαιόλαδο είναι από 60 έως 120 kg.
Κατά μέσο όρο παράγονται ετησίως στην Επαρχία 10.000 tn ελαιολάδου. Σε ποσοστό σχεδόν 100% το ελαιόλαδο που παράγεται στην Επαρχία Σητείας ανήκει στην ανωτάτη όλων των κατηγοριών του ελαιολάδου, δηλαδη στην κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Αυτή η κατηγορία λέγεται κατά την ορολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συντομογραφία: ΕΕ) σε ορισμένες ευρωπαϊκές γλώσσες και εξαιρετικό αγνό ελαιόλαδο.
Περίπου το 75% της όλης ποσότητας, που παράγεται στη Σητεία, έχει σε οξύτητα βαθμό μικρότερο του 0,5 (που σημαίνει 0,5 γραμμάρια οξέα σε 100 γραμμάρια ελαιολάδου).
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Επαρχίας Σητείας έχει χαρακτηριστεί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) σύμφωνα με την Υπ.Αρ. 440339 (ΦΕΚ Β'698/93) από το Ελληνικό Κράτος και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (134/98 L 15/21.1.98/6) με την ονομασία Σητεία Λασιθίου Κρήτης.
Το ελαιόλαδο Σητείας κέρδισε τα παρακάτω διεθνή πρώτα βραβεία
τον Οκτώβριο του 1998 στο διεθνή διαγωνισμό εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, που διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ισπανίας στο Partimonio Comunal Olivarero (Golden Lion prιze)
τον Απρίλιο του 1999 στην Έκθεση SOL του "8o Concorso Leone D` Oro Dei Mastri Oleari" στην Ιταλία στην κατηγορία των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων,
τον Ιούνιο του 2001 στην κατηγορία των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων με έντονο το φρουτώδες στο διεθνή διαγωνισμό MARIO SOLINAS στο Aix-en-Provence, που διοργανώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου,
τον Ιούνιο του 2002 στην κατηγορία των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων με έντονο το φρουτώδες στο διεθνή διαγωνισμό MARIO SOLINAS στη Μαδρίτη, που διοργανώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και
τον Οκτώβριο του 2002 στο διεθνή διαγωνισμό, που έγινε στο Ιζμίρ της Τουρκίας.
Επίσης σε πρόσφατη μελέτη ερευνητών (κα Χριστοπούλου, κα Λαζαράκη) των χημικών εργαστηρίων του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπου εξετάστηκαν από οργανοληπτικής απόψεως ελαιόλαδα από όλη την Ελλάδα μιας συγκεκριμένης ελαιουργικής περιόδου, προέκυψε ότι το ελαιόλαδο Λασιθίου Κρήτης έχει τον καλύτερο οργανοληπτικό βαθμό έναντι όλων των υπολοίπων περιοχών της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου