Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ούζο και αντιγύρανση


Δεν υπάρχει πιο ευχάριστη στιγμή από το απόγευμα σε μια ταβέρνα δίπλα στην παραλία. Νόστιμοι θαλασσινοί μεζέδες και τι άλλο; Ούζο! Το ούζο είναι ο βασιλιά του καλοκαιριού και όπως μας πληροφορεί ο Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης, αν καταναλώνεται με μέτρο μπορεί να έχει ευεργετική δράση για τον οργανισμό. Αν και δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι είναι το πιο "φιλικό" για την σιλουέτα σου -έχει 284 θερμίδες το ποτήρι- τα οφέλη του στην υγεία είναι πολλαπλά και οφείλονται στο άρωμά του!
"Το άρωμα του ούζου οφείλεται στον γλυκάνισο" σημειώνει ο Δημήτρης Γρηγοράκης. "Στο φυτό αυτό περιέχονται οργανικές χημικές ουσίες οι οποίες ονομάζονται τερπένια. Είναι αυτά που εξασφαλίζουν το χαρακτηριστικό άρωμα του γλυκάνισου, άρα και του ούζου"
Η ευεργετική δράση των τερπενίων…
Πολλαπλές μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα τερπένια αποτελούν ουσίες οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Μεταξύ άλλων εμφανίζουν ισχυρά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, στις οποίες οφείλονται πολλές ασθένειες όπως:
- καρδιοπάθειες
- διάφορες μορφές καρκίνου
- γήρανση του δέρματος
- σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.
Επίσης τα τερπένια είναι γνωστό ότι παρεμποδίζουν την οξείδωση της LDL (γνωστή ως «κακή» χοληστερίνη). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί στον άνθρωπο να δρουν προληπτικά κατά του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας.
Πειράματα, επίσης, έδειξαν ότι προστατεύουν το ήπαρ, δρουν κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και επομένως συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του έλκους και ανακουφίζουν ασθενείς με νόσο του Crohn βελτιώνοντας την κλινική τους εικόνα και μειώνοντας τη φλεγμονή.
Οι μεζέδες που αγαπάει το ούζο
Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος μας προτείνει τους ιδανικούς μεζέδες για να συνοδεύσουμε το ούζο στο ταβερνάκι:
• Χταποδάκι στα κάρβουνα καλά ψημένο και ζουμερό, κομμένο σε λεπτές φέτες με όλη τη γεύση της θάλασσας.
• Όλα τα θαλασσινά, κυδώνια, φούσκες, καλόγνωμες, μύδια, χτένια, γυαλιστερές.
•Σαρδέλες παστές, κατά προτίμηση Καλλονής. Μεζές δυσεύρετος, αλλά ίσως ο καλύτερος. Επίσης, σαρδέλα στα κάρβουνα με χοντρό αλάτι!
• Γαύρος μαρινάτος ή ξεροτηγανισμένος.
• Ξεροτηγανισμένα κολοκυθάκια και μελιτζάνες, βουτηγμένα σε σφιχτό, έντονα σκορδάτο τζατζίκι.
• Φυσικά, μια αυθεντική ταραμοσαλάτα, καθώς και μια φρέσκια μελιτζανοσαλάτα που περιφρονεί τις μαγιονέζες!
• Ελιές μικρές πράσινες τσακιστές και οι χοντρές θρούμπες.
• Τυρί, πικάντικο κασέρι και αυγοτάραχο, φρέσκο, Μεσολογγίου για εξαιρετικές γευστικές απολαύσεις.
• Τουρσιά κάθε είδους με πρώτα και καλύτερα τα καππαρόφυλλα.
• Ντομάτα, αγγούρι, φέτα και ζυμωτό ψωμί ή κρητικό παξιμάδι.
Αλκοόλ είναι, άρα "Μέτρον άριστο"!
Ο Δημήτρης Γρηγοράκης τονίζει πως το ούζο αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά των Ελλήνων. Κι αυτός είναι σοβαρός λόγος για να μοιραστούμε τα μυστικά του και να αγαπήσουμε τη γεύση του! Πάντα όμως με μέτρο!!!
πηγη:tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου