Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Είσοδος τοξικών ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό


Οι οδοί εισόδου μιας τοξικής ουσίας είναι κυρίως το δέρμα, η αναπνευστική οδός και το γαστρεντερικό σύστημα. Οι τοξικές ουσίες που μπορεί να βρίσκονται στα τρόφιμα και να αποτελούν χημικούς κινδύνους που εξετάζονται σε μια μελέτη HACCP για την υγεία του καταναλωτή είναι τοξίνες βακτηριακής προέλευσης (π.χ. σταφυλοκοκκική εντεροτοξίνη), μυκοτοξίνες, βαρέα μέταλλα, παρασιτοκτόνα, φυτοπροστατευτικά, διοξίνες, PCBs, κτλ. Η απορρόφησή τους από τον γαστρεντερικό σωλήνα δεν είναι ομοιόμορφη και συνήθως αυξάνεται προοδευτικά από το στόμα μέχρι το πρωκτό. Σημαντικό μέρος της απορρόφησης γίνεται απο το στομάχι, ο ρυθμός της οποίας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως:
Το pH του στομάχου Η κενότητα/πληρότητα του στομάχου Το είδος της τροφής όχημα
Συνέργεια / ανταγωνισμός άλλων ουσιών Η διαβρωτική δραστικότητα της ουσίας Η λειτουργική ικανότητα του στομάχου
Η λιποδιαλυτότητα της τοξικής ουσίας Το μοριακό βάρος της τοξικής ουσίας Η τοξικότητα της ουσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου