Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Τροφικά αλλεργιογόνα


Zωϊκής προέλευσης:

Γάλα :
• Eίναι από τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα για τα
παιδιά και η βασική - θα μπορούσαμε να πούμε -
αιτία πεπτικής αλλεργίας στα βρέφη.
• Aκόμα μπορεί να προκαλεί και άλλες αλλεργικές
διαταραχές όπως έκζεμα, οιδήματα, κνιδώσεις,
κεφαλαλγία κλπ.
• Tα συστατικά του γάλακτος που δρουν σαν
αντιγόνα είναι κυρίως η β-λακτοσφαιρίνη και
λιγότερο η καζεΐνη.

Aυγό :
• Η αλλεργία που πολύ συχνά προκαλείται από τα
αυγά είναι πεπτική ή δερματική.
• H πρωτεΐνη που προκαλεί την αντιγονικότητα
πιστεύεται ότι είναι μία από τις πρωτεΐνες που
βρίσκονται κυρίως στο ασπράδι.
• Eπίσης έχει παρατηρηθεί διασταυρούμενη
ευαισθητοποίηση πχ. πρόκληση αλλεργικών
φαινομένων από το αυγό και το κρέας ενός πουλιού
ή ακόμα από αυγά πουλιών διαφορετικού είδους.

Kρέας :
• Δεν παρατηρούνται συχνά αλλεργίες από κρέας.
• Πάντως περισσότερο αλλεργιογόνο είναι το
χοιρινό και τα διάφορα υποπροϊόντα του όπως
ζαμπόν, σαλάμια, λουκάνικα κλπ.
• Aκολουθεί το κρέας μόσχου και λιγότερο
αλλεργιογόνο από όλα τα κρέατα είναι το αρνίσιο.

Ψάρια και θαλασσινά :
• Tα ψάρια κακώς θεωρούνται σαν ισχυρά αλλεργιο-
γόνα τρόφιμα.
• Στην πραγματικότητα δεν είναι περισσότερο
δραστικά από τα άλλα συνηθισμένα τρόφιμα όπως
αλεύρι, αυγά, γάλα, σοκολάτα, ντομάτα κ.λπ
• Πιο συχνά προκαλούν αλλεργικές διαταραχές τα
θαλασσινά όπως μύδια, στρείδια, γαρίδες,
καλαμάρια κ.λπ.
• Tα συμπτώματα που προκαλούνται από αλλεργίες
ψαριών και θαλασσινών είναι αναφυλαξίες,
γαστρεντερικές διαταραχές, κνιδώσεις και λιγότερο
συχνά άσθμα.
• Πολύ συνηθισμένη είναι η ευαισθητοποίηση ενός
ατόμου σε ομάδες θαλάσσιων οργανισμών.
• Aν δηλαδή ένα άτομο ευαισθητοποιηθεί σε ένα
είδος φυλογενετικής ομάδας, τότε είναι πιθανό να
έχει ευαισθητοποιηθεί σε όλα τα μέλη της ομάδας
αυτής.
τροφικά
• Tέλος, πολύ συχνά παρατηρείται αλλεργία
από ψάρια και σε τρόφιμα που περιέχουν
ίχνη από ψάρια και κυρίως πρωτεΐνες από
το δέρμα ψαριών, όπως πχ. υποκατάστατο
της κρέμας γάλακτος πουανάμεσα στα άλλα
περιέχει και λάδι από ρέγγα

Φυτικής προέλευσης
• Tα φυτικής προέλευσης αλλεργιογόνα προκαλούν
άσθμα, πυρετό, επιπεφυκίτιδα και άλλα συμπτώματα
καθώς και πεπτική αλλεργία.
• Oι εποχιακές αλλεργικές παθήσεις δεν είναι τόσο
επικίνδυνες όσο οι μη εποχιακές που είναι
πραγματικά επικίνδυνες.

Δημητριακά :
• Eίναι τα περισσότερο αλλεργιογόνα φυτικά τρόφιμα
με πρώτο εκπρόσωπο το σιτάρι που είναι το
κυριότερο αλλεργιογόνο της σειράς του, ίσως γιατί
έχει μεγάλη κατανάλωση.
• Tα δημητριακά δρουν:
-είτε σαν τροφικά αλλεργιογόνα (ψωμί, ζυμαρικά
κ.λπ) με κύρια αντιγονική πρωτεΐνη την α-
γλοιαδίνη,
-είτε προκαλούν αλλεργικά φαινόμενα με τη γύρη
τους ή τη σκόνη και τις φαρίνες τους.
• Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση οι
αλλεργίες που προκαλούνται αναφέρονται και
σαν επαγγελματικές, γιατί παρουσιάζονται στο
μυλωνά, στον αγρότη, στο φούρναρη.
• Πολλές φορές εμφανίζονται αλλεργίες είτε
• μόνο από τη διατροφή με δημητριακά είτε
• μόνο από την επαφή ή την εισπνοή δημητριακών
τροφικά
τροφικά αλλεργιογόνα

Άλλης προέλευσης
Πρόσθετα τροφίμων :
• Διάφορα πρόσθετα των τροφίμων, όπως ήδη
αναφέρθηκε παρουσιάζουν αλλεργικές δράσεις ή
υποβοηθούν αλλεργικές καταστάσεις όπως για
παράδειγμα το νικοτινικό νάτριο, πουχρησιμοποι -
είται για τη διατήρηση τουχρώματος τουκρ έατος ή
των προϊόντων του, προκαλεί κνησμό κ.λ.π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου