Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί όσοι πάσχουν από ημικρανίες, πρέπει να αποφεύγoυν το τυρί;

Οι ημικρανίες ταλαιπωρούν καθημερινά μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Κύριο σύμπτωμά τους είναι το περιοδικό, παλμικό άλγος στο ένα ημισφαίριο της κεφαλής, που μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, τάση για εμετό, αλλά και φωτοφοβία. Εμφανίζεται κατά την συστολή και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, εξαιτίας κάποιας χημικής ανισορροπίας και όχι μόνο.
Παράγοντες εμφάνισης ημικρανίας είναι επίσης το στρες, διάφορες νευρικές ή ενδοκρινικές διαταραχές, οι αλλεργίες, το συνάχι, κάποια λοίμωξη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα προβλήματα όρασης και η κακή στάση του σώματος. Τι πρέπει να αποφύγουμε για να έχουμε λιγότερες ημικρανίες; Τροφές που περιέχουν τυραμίνη, όπως το …τυρί.
Η τυραμίνη σχετίζεται με τις κρίσεις ημικρανίας, σε ποσοστό 15%. Τροφές πλούσιες σε τυραμίνη είναι τα πολύ ώριμα τυριά, η μπίρα, η μπανάνα, η σοκολάτα, τα καπνιστά, τα παστά και επεξεργασμένα κρέατα ή ψάρια, το συκώτι (βοδινού ή κοτόπουλο), κάποια φασόλια, η σάλτσα σόγιας, τα πολύ ώριμα φρούτα, τα λουκάνικα, το ζαμπόν, τα αλλαντικά. Τέλος, τα τρόφιμα που δεν είναι φρέσκα ή φρεσκομαγειρεμένα.

Όλγα Κακουλίδη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου