Τι επιτρέπεται να πωλούν τα κυλικεία των δημοτικών σχολείων
Με βάση την Υγειονομική Διάταξη του 2006 (όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1183/31.08.2006), τα κυλικεία των σχολείων οφείλουν να πωλούν συγκεκριμένα προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, τα οποία να έχουν συντηρηθεί σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει ο ΕΦΕΤ.
Με το απαράδεκτο δικαιολογητικό ότι τα κυλικεία είναι επιχειρήσεις που πρέπει να βγάζουν κέρδος οι ιδιοκτήτες τους γεμίζουν τα ράφια με δημοφιλή σφολιατοειδή, σοκολατοειδή, ροφήματα τύπου κόλα, αλλά και… καφέδες προκειμένου να πουλήσουν στα παιδιά μας.
Αν δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε μόνοι σας το κολατσιό ή το γεύμα του παιδιού σας ας είσαστε τουλάχιστον ενήμεροι για το τι επιτρέπεται να πωλούνται οι καντίνες των δημοτικών σχολείων. Με γνώμονα την παρακάτω λίστα δραστηριοποιθείτε ως μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
- Σάντουιτς-τοστ με τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, χωρίς μαγιονέζα/ βούτυρο.
- Απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, κουλούρια, κριτσίνια), σε ατομική συσκευασία.
- Σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γραμμ.).
- Μπισκότα χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γραμμ.)
- Τυρόπιτα-σπανακόπιτα (έως 200 γραμμ.), με τυρί φέτα ή κασέρι.
- Γιαούρτι, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες.
- Φρέσκα φρούτα, καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.
- Ξερά φρούτα, σε ατομική συσκευασία (έως 50 γραμμ.).
- Γάλα χαμηλών λιπαρών ή πλήρες ή με κακάο (έως 250 ml το γάλα με κακάο, έως 330 ml το άσπρο).
- Ρυζόγαλο, κρέμα χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών, σε συσκευασία (150 ml).
- Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330 ml).
- Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.
Καλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή η ανάρτησή σου!
Τα κυλικεία ξέρω πως λειτουργούν,διότι η μητέρα μου είχε και μάλιστα σε δημοτικό,που πρόκειται και για τις πιό "δύσκολες" ηλικίες!
Συμφωνώ απόλυτα σε αυτά που λές κι αυτά είναι τα προϊόντα που πρέπει να πωλούνται!
Θέλω όμως να επισημάνω τα εξής:
Οι ιδιοκτήτες κυλικείων πληρώνουν όπως είναι γνωστό τα παιδιά κατα κεφαλή δηλαδή,άσχετα άν ένα παιδί αγοράζει από το κυλικείο να φάει ή όχι!
Το ποσό ανέρχεται από 10-20 ευρώ ανάλογα το σχολείο και τον πλειστηριασμό!
Το θέμα είναι οτι μερικοί διευθυντές σχολείων που είναι και υπεύθυνοι να ελέγχουν τα προϊόντα που διαθέτει κάποιο κυλικείο κάνουν "τα στραβά μάτια"!
Επίσης δεν θα αναφερ8ώ στιν ασυνειδησία των ιδιοκτητών κυλικείου..για μένα αυτοί που εκμεταλλεύονται και προσφέρουν τα προϊόντα εκτός λίστας έπρεπε να τους παίρνουν την άδεια και να δίνεται σε άλλον το κυλικείο!
Επίσης πολλοί γονείς δίνουν στα παιδιά τους χρήματα και αγοράζουν από έξω σοκολάτες,cola, σφολιατοειδή,γαριδάκια και άλλα ακατάλληλα τρόφιμα ή τους τα αγοράζουν οι ίδιοι!
Σημασία έχει να εκπαιδεύονται,να ενημερώνονται και να προσανατολίζονται οι γονείς και κατόπιν και τα παιδιά για την σωστή διατροφή!
Mε λίγα λόγια η ευθύνη ανήκει σε όλους το ίδιο!
Φιλιά!
Γειά σου Έυα μου, έχεις δίκιο, όλοι έχουμε ευθύνη όσον αφορά την υγιεινή διατροφή τη δική μας και των παιδιών μας. Αυτές είναι μερικές ιδέες για να ξέρουν οι γονείς τι είναι καλύτερο να τρώνε τα παιδιά τους στο σχολείο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!