Ετικέτες
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010
Προϊόντα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: Το "new entry" της βιομηχανίας τροφίμων
Οι έρευνες γύρω από το Γλυκαιμικό Δείκτη (GI) των τροφίμων, που έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία 10 χρόνια, δείχνουν ότι η διατροφή υψηλού Γλυκαιμικού Δείκτη (GI) και υψηλού Γλυκαιμικού Φορτίου (GL) είναι πολύ πιο πιθανό να συνδέονται με την ανάπτυξη ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με την ποσότητα των υδατανθράκων, του αμύλου και της ζάχαρης στο διαιτολόγιο.
Σύμφωνα με τρεις πρόσφατες και σχετικά μεγάλες έρευνες (παρακολούθησαν συνολικά 130.000 άτομα για 5-8 χρόνια), προκύπτει ότι τα άτομα που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη μείωσαν σημαντικά (22% - 27% μείωση) τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη συγκριτικά με άτομα που ακολούθησαν δίαιτα υψηλού Γλυκαιμικού Δείκτη ΓΔ (Krishnan et.al. 2007, Villegas et.al. 2007, Schulze et.al. Arch int Med 2007). Μία ξεχωριστή μετα-ανάλυση, έδειξε επίσης σημαντική μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), κατά 0,4% σε άτομα που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (Brand-Miller et.al. 2003).
Υπάρχουν ωστόσο και άλλες τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Αυτές είναι τα πολυακόρεστα λίπη (μείωση του κινδύνου κατά 40% ), τα φυτικά έλαια (μείωση 22%) και ο καφές (μείωση από 30 έως 60%) (Van Dam et.al 2002, Tuomilehto et.al. 2004, Salazar-Martinez et.al. 2004, Hu et.al. 2001, Meyer et.al. 2001, Wang et.al. 2003).
Είναι εντυπωσιακό ωστόσο το γεγονός ότι, ο Γλυκαιμικός Δείκτης (GI) έχει αρχίσει συνδέεται, εκτός από τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, με την πρόληψη φλεγμονωδών νοσημάτων όπως η αρθρίτιδα), του Αλτσχάιμερ και διαφόρων τύπων καρκίνου και με την καλή λειτουργία της μνήμης, ενώ το τελευταίο διάστημα, εξετάζεται ο ρόλος του γλυκαιμικού δείκτη στη γέννηση υπέρβαρων μωρών.
Η διάδοση της έννοιας και των εφαρμογών του Γλυκαιμικού Δείκτη (GI) στη βιομηχανία τροφίμων, γίνεται αργά, αλλά σταθερά, γιατί βασίζεται πάνω σε ενδελεχείς και πολύχρονες έρευνες.
Όπως οι καταναλωτές έχουν πλέον μάθει ότι υπάρχουν «καλά» και «κακά» λιπαρά, έτσι αρχίζουν σιγά- σιγά να μαθαίνουν να επιλέγουν σωστά και τους υδατάνθρακες. Στο εξής, θα βλέπουμε όλο και περισσότερα τρόφιμα με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (GI) να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά.
Γράφει η Νεκταρία Καρακώστα, δημοσιογράφος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου