Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Πιτάκια κοτόπουλου με αμύγδαλα



Ωραιότατο ορεκτικό!Την πρώτη φορά που το έφτιαξα, επειδή μοιάζει εξωτερικά με τυροπιτάκια, το αποφύγανε οι περισσότεροι και η πιατέλα είχε μείνει άθικτη! Όταν τους είπα ότι η γέμιση είναι με κοτόπουλο και αμύγδαλα και το δοκιμάσανε, δεν έμεινε ούτε δείγμα
ΥΛΙΚΑ (Για 20 τριγωνάκια)
1 κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
60γρ. αμύγδαλα φιλέ
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο σε σκόνη
½ κιλό κιμά από στήθος κοτόπουλου φιλέτο
2 μικρές ντομάτες κομμένες σε κύβους
50γρ. σταφίδες μαύρες (αν είναι μεγάλες ψιλοκόψτε τις)
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
¼ φλυτζανιού άσπρο ξηρό κρασί
1 πακέτο φύλλο κρούστας (500γρ.)
βούτυρο λιωμένο για την επάλειψη των φύλλων


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σωτάρετε τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας συνέχεια έως ότου αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα (πολύ προσοχή μην σας καούν).
Βγάλτε τα γρήγορα από τη τηγάνι και τοποθετήστε τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Στο ίδιο τηγάνι βάλτε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε το μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και τα μπαχαρικά και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι τα αρώματα να αρχίσουν να αναδύονται στο δωμάτιο. Προσθέστε τον κιμά κοτόπουλου και μαγειρέψτε τον, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι σχεδόν να γίνει. Προσθέστε τις ντομάτες, τις σταφίδες, το μαϊντανό και τα αμύγδαλα, ανακατέψτε, σκεπάστε το τηγάνι με καπάκι και αφήστε να σιγοψηθεί η γέμιση για 15 λεπτά. Ξεσκεπάστε το τηγάνι και συνεχίστε το μαγείρεμα, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει.
Χωρίς να ξετυλίξετε το φύλλο και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόψτε το σε τέσσερα ίσα μέρη. Ξετυλίξτε το ένα κομμάτι και αλείψτε το επάνω φύλλο με βούτυρο. Βάλτε στη μία άκρη μια γενναία κουταλιά γέμισης, και παίρνοντας και το αποκάτω φύλλο (δύο φύλλα για κάθε ένα τυροπιτάκι) τυλίξτε το σε τρίγωνο όπως στο σχήμα. Συνεχίστε με το ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
Τοποθετήστε τα πιτάκια πάνω σε χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί, αλείψτε τα με γάλα και ψήστε τα στους 180ο C, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Σερβίρονται ζεστά.
Tip: - Τα σέρβιρα ως ορεκτικό με το Ασπρολίθι (λευκό ξηρό κρασί, όχι το Ασπρολίθι βαρέλι, γιατί είναι πιο βαρύ) και ταίριαζε υπέροχα!
Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία


ΠΗΓΗ www.yumm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου