Τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να έχουμε μια θρεπτική-νόστιμη σούπα είναι τα εξής:
Το ψάρι τοποθετείται στο νερό όταν είναι ακόμη κρύο, ώστε να περάσουν τα συστατικά του ψαριού στο νερό, πριν αρχίσει να κοχλάζει και δημιουργηθεί κρούστα στο ψάρι (κολλαγόνο), που θα εμποδίσει την διάχυση των συστατικών στο νερό.
Η ποσότητα του νερό δεν προσθέτεται όλη από την αρχή, αλλά σταδιακά, ώστε να καθυστερήσει η δημιουργία κρούστας.
O βρασμός γίνεται σε μικρή θερμοκρασία για να καθυστερήσει η ζελατινοποίηση του κολλαγόνου.
Πρόσθετα μυστικά
Όταν βράζετε το ψάρι (όχι για σούπα), προσθέστε 1-2 κουταλιές ξίδι. Έτσι, θα διατηρηθεί το ψάρι συμπαγές και δεν θα διαχυθούν τα συστατικά του στο νερό.
Αντί για αλουμινόχαρτο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για περιτύλιγμα, φύλλα από μαρούλι ή λάχανο.
Προσθέστε περισσότερα λαχανικά στις σούπες για να γίνει η σούπα πιο θρεπτική.
Το φρέσκο ψάρι πρέπει να μαγειρεύεται 10 λεπτά για κάθε 2,5 εκατοστά πάχους.
Το ψάρι είναι έτοιμο, όταν είναι αδιαφανές και χωρίζεται εύκολα.
Το ψάρι θέλει καλό ψήσιμο, γιατί διαφορετικά μπορεί να δημιουργήσει γαστρεντερικά προβλήματα.
Η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός καλοψημένου ψαριού κυμαίνεται γύρω στους 75°.
Γράφει ο Νίκος Ζέρβας, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
ΠΗΓΗ www.mednutrition.gr
Γιωργία καλημέρα! Εδω σε περιμένει μια πρόσκληση για παιχνίδι! http://glykesistories.blogspot.com/2010/09/blog-post_3843.html
ΑπάντησηΔιαγραφή