Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) πρόσφατα ανανέωσε τις συστάσεις του σχετικά με την κατανάλωση λιπαρών στη διατροφή εστιάζοντας συγκεκριμένα στις διατροφικές ανάγκες των παιδιών.
Μια ικανοποιητική ποσότητα αλλά και ποιότητα λιπαρών στη διατροφή των παιδιών είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξή τους, όπως έξαλλου είναι και για τους ενήλικες. Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά:
· Αύξηση της κατανάλωσης απαραίτητων ω-3 και ω-6 λιπαρών
· Μείωση της ποσότητας κορεσμένων λιπαρών και αντικατάστασή τους από απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά
· Μείωση των τρανς λιπαρών
Παράλληλα, στις αρχές Μαΐου 2010 και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) αναγνώρισε τη σημασία των απαραίτητων λιπαρών για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών, συστήνοντας την καθημερινή κατανάλωση 2 γρ. α-λινολενικού (ω-3 λιπαρά) -και 10 γρ. λινολεϊκού (ω-6 λιπαρά).
Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η άποψη ότι τα λιπαρά είναι ανθυγιεινά και «παχαίνουν» και γι' αυτό πρέπει να απουσιάζουν από το καθημερινό διαιτολόγιο. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και σε μια μεγάλη διεθνή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 10 χώρες και συμμετείχαν 1.600 μητέρες: το 71% των μητέρων δεν γνωρίζουν ποια είναι η ποσότητα των απαραίτητων λιπαρών που χρειάζονται τα παιδιά τους καθημερινά για να αναπτυχθούν σωστά, ενώ μία στις δύο μητέρες δηλώνουν μπερδεμένες σε σχέση με τη διάκριση των λιπαρών και δεν τα θεωρούν απαραίτητα στη διατροφή των παιδιών τους.
Δυστυχώς, αυτή η τάση αποκλεισμού όλων των λιπαρών αδιακρίτως από την καθημερινή διατροφή αποτελεί απειλή για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Τα απαραίτητα ω-3 και ω-6 λιπαρά (το α-λινολενικό και το λινολεϊκό αντίστοιχα) ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του, γι' αυτό πρέπει να τα προσλαμβάνει μέσω της διατροφής.
Το σώμα χρειάζεται αυτά τα λιπαρά για τη δημιουργία νέων κυττάρων. Τα απαραίτητα ω-λιπαρά είναι δομικά συστατικά των κυττάρων και, συνεπώς, καθένας από εμάς τα χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά. Καλές πηγές απαραίτητων ω-λιπαρών είναι τα φυτικά λιπαρά (π.χ. το ηλιέλαιο), οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός) και η φυτική μαργαρίνη.
Εύκολοι και καθημερινοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην εφαρμογή των συστάσεων είναι οι εξής:
· κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών
· αφαίρεση του εμφανούς λίπους και της πέτσας από το κρέας
· αντικατάσταση των λιπαρών ζωικής προέλευσης, όπως το αγελαδινό βούτυρο, που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά με υγιεινά φυτικά έλαια, π.χ μαργαρίνη, ηλιέλαιο κλπ, που είναι πλούσια σε απαραίτητα ω-λιπαρά.
Η φυτική μαργαρίνη αποτελεί καλή πηγή απαραίτητων ω-λιπαρών. Επιπλέον, χάρη στην ευρεία χρήση της τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική, διευκολύνει στην πρόσληψη των απαραίτητων λιπαρών που χρειάζεται ο οργανισμός καθημερινά.
Πηγή:
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=174299&cid=28
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου