Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Μήπως σηκώνεσαι μέσα στη νύχτα και τρως ό, τι υπάρχει στο ψυγείο;

Φωτό: © Fotolia
    Κοιμάσαι και ξαφνικά ξυπνάς σαν πεινασμένο αγρίμι κάνοντας κανονική επιδρομή στο ψυγείο σου. Στο γλυκό που περίσεψε, στο φαγητό, στο οτιδήποτε... Το καταναλώνεις με απίστευτη βουλιμία. Και ξαναπέφτεις για ύπνο...
    Οι ειδικοί αναφέρουν πως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού το βράδυ μπορεί να αποτελέσει διατροφική διαταραχή με αμέτρητες συνέπειες για την ψυχολογία, αλλά και την υγεία. Και τη σιλουέττα σου... βεβαίως-βεβαίως!

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ
    Η νυκτοφαγία ή νυχτερινή υπερφαγία “είναι μια πρόσφατα αναγνωρισθείσα κατάσταση, κατά την οποία το άτομο προσλαμβάνει τροφή μετά από διακοπή του νυκτερινού ύπνου. Ουσιαστικά αποτελεί μια παραλλαγή του συνδρόμου της επεισοδιακής υπερφαγίας" αναφέρει η  Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ασημένια Κούσουλα.
    Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι:
    - η πρωινή ανορεξία,
    - η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού τις βραδινές ώρες,
    - η αυπνία,
    - οι νυχτερινές αφυπνίσεις, που συνοδεύονται από αναζήτηση τροφής και
    - το συναίσθημα της έντονης θλίψης.

    Δεν είναι απαραίτητο κάποιος που πάσχει από νυχτερινή υπερφαγία να παρουσιάζει όλα αυτά τα συμπτώματα. Εκείνο που χαρακτηρίζει κυρίως όσους πάσχουν από αυτό είναι πως καταναλώνουν το 1/3 του φαγητού που καταναλώνουν καθημερινά. “Το σύνδρομο της νυκτοφαγίας, χαρακτηρίζεται από την πρόσληψη, μετά το βραδινό γεύμα, τουλάχιστον του 25% της συνολικά προσλαμβανόμενης ενέργειας. Το φαινόμενο εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που είναι παχύσαρκα, με διαταραχές ύπνου και αϋπνίες” επισημαίνει η  Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ασημένια Κούσουλα.
    ΟΙ 4 ΤΥΠΟΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑΣ
    Οι πιο συχνοί τύποι εμφάνισης του συνδρόμου είναι:
    - άτομα που τρώνε υπερβολικές ποσότητες πριν πέσουν για ύπνο. Μάλιστα, καθυστερούν την ώρα που θα ξαπλώσουν στο κρεβάτι για να φάνε περισσότερο. Το κάνουν συνήθως από ανία ή μοναξιά.
    - άτομα με υπερβολικό άγχος. Είναι εκείνοι που ξυπνούν τη νύχτα από το άγχος και τις σκέψεις και τρώνε για να νιώσουν καλύτερα και να μπορέσουν να κοιμηθούν.
    - άτομα εθισμένα σε συγκεκριμένα τρόφιμα! Συνήθως αυτά είναι γλυκά που περιέχουν ζάχαρη και τα οποία τα κάνουν να νιώθουν πιο ευχάριστα. Άλλωστε ο εγκέφαλός τους τις έχει καταγράψει ως τροφές ανταμοιβή.
    - άτομα που δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Το φαγητό τα ηρεμεί και μειώνει το άγχος για την επικείμενη αϋπνία.
    ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ
    Μερικές απλές καθημερινές συμβουλές θα σε αποτρέψουν και θα σε προφυλάξουν από τους νυχτερινούς περιπάτους στο ψυγείο.
    - Μην φορτώνεις το ψυγείο και τα ντουλάπια σου με τρόφιμα πειρασμούς.
    - Απόφυγε την καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα που θα σε κρατήσουν ξύπνια.
    - Αν νιώσεις μια λιγούρα μετά το βραδινό φαγητό, κατανάλωσε ένα ελαφρύ σνακ πριν πέσεις για ύπνο. Αν πεινάς ακόμη σκέψου μήπως δεν είναι όντως η πείνα αλλά άλλοι λόγοι που σε οδηγούν στην υπερκατανάλωση.
    - Αν τύχει να ξυπνήσεις στη μέση της νύχτα, μην σηκωθείς από το κρεβάτι αμέσως. Δοκίμασε να ηρεμήσεις και να πέσεις πάλι για ύπνο.
    - Κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής με την ώρα, την ακριβή ποσότητα και τις σκέψεις που έχεις πριν και αφού φας.
    - Βάλε πρόγραμμα στα γεύματα της ημέρας και μην παραλείπεις για κανένα λόγο το πρωινό.
    Σε κάθε περίπτωση αν αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να αποβάλεις την επιθυμία σου για φαγητό την νύχτα, καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε ειδικό ψυχολόγο.

    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ;
    Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει την νυχτερινή υπερφαγία με την κληρονομικότητα. Αν δηλαδή έχει εμφανιστεί σε συγγενή α' βαθμού, τότε υπάρχει πιθανότητα κάποιος να έχει την προδιάθεση να εμφανίσει το σύνδρομο.
    Παρόλα αυτά τον πιο σημαντικό ρόλο παίζει η ισορροπία που διαταράσσεται σε μια σειρά από ορμόνες κλειδιά:
    - Μελατονίνη: Υπεύθυνη για την ρύθμιση του εσωτερικού μας ρολογιού και του ύπνου
    - Κορτιζόλη: Η συνήθης ύποπτη ορμόνη που προκαλεί το άγχος
    - Λεπτίνη: Μια ουσία που επηρεάζει την όρεξη
    - Γρελίνη: Την ουσία εκείνη που δίνει το σήμα στον οργανισμό ότι πεινάει
    Σε κάθε περίπτωση τα αίτια μπορεί να είναι διαφορετικά. Άτομα που έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν αυστηρές δίαιτες, άτομα με πολύ άγχος και έντονη θλίψη κτλ. Πάντως εκτός από την αύξηση του σωματικού βάρους, το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας μεταξύ των οποίων
    - διαβήτη τύπου 2
    - υπέρταση
    - καρδιακές παθήσεις
    - άσθμα
    - έντονη κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης

    ΠΗΓΗ TLIFE

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου