Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ολοήμερο σχολείο: τι θα φάει το παιδί;

Oι βάσεις για να αποκτήσει το παιδί σας σωστές διατροφικές συνήθειες μπαίνουν τώρα, γεγονός που σημαίνει ότι ο ρόλος σας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Τι συμβαίνει όμως όταν τα παιδιά δεν είναι υπό την επίβλεψή σας;
Ειδικότερα τα παιδιά που φοιτούν σε ολοήμερο σχολείο περνούν αρκετές ώρες της ημέρας εκτός σπιτιού. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να τραφούν σωστά! Ας δούμε ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για κύριο γεύμα αλλά και για υγιεινά και ισορροπημένα σνακ.

Σνακ (δεκατιανό-απογευματινό)
Στα περισσότερα ολοήμερα σχολεία υπάρχουν ψυγεία, συνεπώς μπορείτε να δώσετε στα μικρά σας φρούτα, τυράκια ή γιαουρτάκια. Σε γενικές γραμμές, να θυμάστε ότι καλό είναι να προτιμάτε οτιδήποτε φρέσκο. Οι ιδανικότερες επιλογές για σνακ είναι:
-Τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και ζαμπόν γαλοπούλας με ελαιόλαδο, που αποτελεί έναν θρεπτικότατο συνδυασμό φυτικών ινών, ασβεστίου, πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και «καλών» μονοακόρεστων λιπαρών.
-Κράκερ σικάλεως ή απλά μπισκότα ολικής άλεσης (π.χ. τύπου πτι-μπερ ή μιράντα) ή μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, προσφέρουν άμεση ενέργεια και μπορούν να «γοητέψουν» το παιδί με την τραγανή τους γεύση.
-Γιαούρτι ή επιδόρπιο γιαουρτιού, καθώς αποτελούν από τις σημαντικότερες πηγές ασβεστίου που το παιδί έχει τόσο πολύ ανάγκη κατά την ανάπτυξη. Επίσης, του παρέχουν και πρεβιοτικά, μικροοργανισμούς που διασφαλίζουν την καλή υγεία του εντέρου.
-Φρούτα η φρέσκους χυμούς. Τα ενδιάμεσα γεύματα αποτελούν ιδανική ευκαιρία για να προσλάβει το παιδί κάποιες εκ των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών της ημέρας. Μπορείτε να επιλέξετε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή έναν 100% φυσικό χυμό. Ιδανικά, προτιμήστε να του δώσετε κάποιον εμπλουτισμένο χυμό όπως χυμό με ασβέστιο, σίδηρο ή φυτικές ίνες.
Μεσημεριανό
Πολλά παιδιά είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά όσον αφορά στο φαγητό και αρκετές φορές αποκλείουν από το διαιτολόγιό τους σημαντικές ομάδες τροφίμων (πχ, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά). Γι’ αυτό, ρόλος σας είναι να «εκπαιδεύσετε» τα παιδιά σας στη διατροφική ποικιλία, με σκοπό να μάθουν από μικρά να τρώνε απ΄όλα.
Στο μεσημεριανό τους γεύμα θα πρέπει να αποφεύγετε να τους βάζετε μόνο ό,τι τρώνε, π.χ. σκέτα μπιφτέκια, επειδή ξέρετε ότι δεν τους αρέσουν τα λαχανικά. Μπορείτε να βράζετε ή να μαγειρεύετε στον ατμό λαχανικά όπως καρότα και κολοκύθια και να συνοδεύετε το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι.
Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε ως γαρνιτούρα και κάποια πηγή υδατάνθρακα, όπως ρύζι, πουρέ πατάτας ή ζυμαρικά. Πολύ καλή επιλογή είναι επίσης η σπιτική πίτσα, με μπόλικα λαχανικά και τυρί χαμηλών λιπαρών.

Αναδημοσίευση απο το www.markostv.gr


Συγγραφέας : Παπαλαζάρου Αναστάσιος MSc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου