Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Παιδικές Τροφές και Νιτρικά


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 7 Απριλίου, έθεσε τα ανώτατα όρια, για τα νιτρικά κατάλοιπα, στις τροφές των μωρών. Αυτό σημαίνει πιο προσεκτικό έλεγχο των πρώτων υλών, που χρησιμοποιούνται, για να παράγουμε επεξεργασμένα τρόφιμα, με βάση τα δημητριακά, για μωρά. Μία υψηλή λήψη νιτρικών, που βρίσκονται, ως κατάλοιπα, στα λαχανικά και στο πόσιμο νερό, μπορεί να εμποδίσει το κυκλοφορικό σύστημα των μωρών να απορροφήσει οξυγόνο και, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αποβεί μοιραία.
Η Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων αποφάσισε να θέσει, ως ανώτερο όριο τα 200 milligram νιτρικών, ανά κιλό, για τις τροφές των μωρών και για τα επεξεργασμένα τρόφιμα, με βάση τα δημητριακά, για τα βρέφη και τα νεαρά παιδιά. Το όριο αυτό θα αναθεωρηθεί, στις 1 Απριλίου 2006. Η Διαρκής Νομοθετική Επιτροπή, για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων, αρχικά, ψήφισε, υπέρ της πρότασης αυτής, το Φεβρουάριο του 2003. Η πρόταση τροποποίησε τον Κανονισμό (EC) 466/2001, για τα υλικά, που μολύνουν τις τροφές των μωρών. Τα ανώτατα επίπεδα νιτρικών, για τα λαχανικά, καθορίστηκαν από την Ε.Ε., το 2002. Το Μάρτιο του 2003, η Δανία κέρδισε μία υπόθεση, κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ανατρέποντας την Απόφαση της Επιτροπής, που έθετε εκτός νόμου, τα αυστηρότερα όρια, για τα νιτρικά(*) και τα νιτρικά πρόσθετα, που ίσχυαν, ήδη, στη Δανία.
(*) Τα νιτρικά είναι φυσικά χημικά, που βρίσκονται, στα λαχανικά και στο πόσιμο νερό. Παράγονται, επίσης, τεχνητά, σε εργαστήρια και χρησιμοποιούνται, ως λιπάσματα ή ως συντηρητικά κρέατος. Τα νιτρικά έχουν συνδεθεί, με το σύνδρομα του μπλε μωρού, μία μορφή στέρησης του οξυγόνου, που κάνει το δέρμα ελαφρώς μπλε ή μοβ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να σκοτώσει, με αργή ασφυξία. Οι ενήλικες δεν προσβάλλονται, γιατί τα στομάχια τους παράγουν οξέα, τα οποία καταπολεμούν τα βακτηρίδια, που βοηθούν τη μετατροπή των νιτρικών και, διαδοχικά, τη δηλητηρίαση. Τα μωρά, κάτω από έξι μηνών, κινδυνεύουν περισσότερο, ιδιαίτερα τα νεότερα βρέφη, στους πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους.
Πηγή: BEUC
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου