Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Οι Γονείς Διαμορφώνουν τις Διατροφικές Συνήθειες των Παιδιών


Παρά τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WHO) να τρώμε, τουλάχιστον, πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών, καθημερινά, έρευνα, που δημοσιεύτηκε, πρόσφατα, ισχυρίζεται ότι περισσότερο, από το ένα τρίτο των παιδιών της Μεγάλης Βρετανίας, κάτω των 6 χρονών, δεν τρώνε κανένα φρούτο ή λαχανικό, σε καθημερινή βάση.
Η έρευνα, επίσης, αναφέρει ότι η ποσότητα φρούτων και λαχανικών, που καταναλώνονται, από τα παιδιά, σχετίζεται, άμεσα, με τις διατροφικές συνήθειες των γονιών.
"Δημογραφικά στοιχεία, τα οποία σχετίζονται, με την κατανάλωση λαχανικών, ήταν η μόρφωση της μητέρας, η ηλικία και το φύλο του παιδιού. Η εθνικότητα, όμως, συνδέθηκε, στενά, με την κατανάλωση φρούτων", είπαν οι ερευνητές. "Το αν οι γονείς κατανάλωναν ή όχι φρούτα και λαχανικά, η διάρκεια του θηλασμού καθώς και ο χρόνος εισαγωγής των φρούτων και των λαχανικών, στην παιδική διατροφή, καθορίζει τη μελλοντική κατανάλωση και των δύο κατηγοριών (φρούτα-λαχανικά), από τα παιδιά".

"Η διατροφή με γεύματα, που μαγειρεύονται στο σπίτι, συσχετίστηκε, με πιο συχνή κατανάλωση λαχανικών, όχι, όμως, φρούτων. Οι περισσότερο μορφωμένοι γονείς είχαν παιδιά, που έτρωγαν λαχανικά, πιο συχνά. Όσο πιο νωρίς ένα παιδί γνώριζε αυτές τις τροφές, τόσο πιο συχνά τις κατανάλωνε, μεγαλώνοντας. Η κατανάλωση φρούτων συσχετίστηκε, με το θηλασμό και το χρόνο γνωριμίας, με τα φρούτα, ενώ η κατανάλωση λαχανικών συσχετίστηκε, με το φύλο του παιδιού και την απόλαυση του φαγητού".
Πηγή: BEUC
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου