Τα βακτηρίδια μπορεί να βρεθούν στο εξωτερικό του κελύφους ενός αυγού. Αυτό συμβαίνει διότι το αυγό βγαίνει από το σώμα της κότας από την ίδια δίοδο από την οποία απομακρύνονται τα περιττώματα. Για το λόγο αυτό τα αυγά καθαρίζονται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, εντούτοις παρά το καθάρισμα μπορεί να παραμείνουν ορισμένα κατάλοιπα οπότε απαιτείται κατάλληλο μαγείρεμα καθώς και πλύσιμο των χεριών για να αποτρέψει τις ασθένειες. Η Salmonella enteritidis μπορεί να βρεθεί στο εσωτερικό ενός αυγού το οποίο δεν εμφανίζει ρωγμές. Αυτό οφείλεται στην παρουσία των βακτηριδίων αυτών στην ωαγωγό ωοθήκη της κότας πριν το κέλυφος να σχηματιστεί γύρο από το λέκιθο και το ασπράδι, ακόμα και όταν η κότα δεν εμφανίζει ασθένεια λόγω του βακτηριδίου. Προκειμένου να αποτραπεί ο πολλαπλασιασμός αυτών των μικροοργανισμών μέσα στο αυγό, συνιστάται η διατήρηση τους στο ψυγείο. Τα μολυσμένα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται για 6 λεπτά ώστε να γίνουν ασφαλή. Μην σερβίρετε ποτέ αυγά σε ρευστή μορφή αν θέλετε να είστε ασφαλείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου