Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Η Πυραμίδα της παιδικής διατροφής


Η πυραμίδα διατροφής για τα παιδιά μοιάζει φυσικά με αυτήν των ενηλίκων όσον αφορά στα τρόφιμα που πρεπει να προτιμώνται και την αναλογία αυτών καθώς οι βασικοί κανόνες διατροφής είναι κοινοί για όλους. Η πυραμίδα αυτή έχει πιο έντονο το παιδικό στοιχείο ενώ τονίζεται πολύ περισσότερο το θέμα της κίνησης είτε ατομικής είτε ομαδικής.
Η πυραμίδα πρέπει να παρουσιαστεί στο παιδί μεσω του παιχνιδιού και να επαναλαμβάνονται τα μηνύματά της, απλοποιημένα από τους γονείς, σε καθημερινή βάση.
Η τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών και του βάρους τους (αν συνυπάρχει πρόβλημα βάρους) είναι μια συλλογική διαδικασία που αφορά όλη την οικόγενεια και τις συνήθειες διατροφής όλων των μελών αυτής.
Χρειάζεται κατάλληλη προσέγγιση και των παιδιών ώστε μέσω ευχάριστων δραστηριοτήτων να μεταφερθούν τα μηνύματα της υγιεινής διατροφής. Σε κάθε περίπτωση είναι μια διαδικασία που χρειάζεται υπομονή, επιμονή, διάθεση αλλαγής και υποστηρικτική στάση από τους γονείς και συνεργασία του διαιτολόγου και του παιδίατρου που παρακολουθούν το παιδί.
Πρέπει πάντα ωστόσο να έχουμε στο μυαλό μας πως αν ένα παιδί μεγαλώσει ακολουθώντας μια σωστή και υγιεινή διατροφή και άσκηση έχει λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσει προβλήματα βάρους αλλά και υγείας ως ενήλικας και σίγουρα σε μικρές ηλικίες είναι πιο εύκολο να γίνουν κάποιες αλλαγές στν διατροφική συμπεριφορά που δεν έχουν προλάβει να εγκατασταθούν για χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου