Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Νιφάδες Βρώμης: Το κλειδί στη διαχείριση του Σωματικού Βάρους


Μια πρωτοποριακή έρευνα Αυστραλών επιστημόνων μελέτησε 38 είδη τροφίμων ως προς την ιδιότητά τους να ικανοποιούν το αίσθημα του κορεσμού. Από την μελέτη φάνηκε πως συγκρίνοντας ποσότητες που αντιστοιχούν σε ίσες θερμίδες, οι νιφάδες βρώμης (κουάκερ) με πλήρες γάλα, ήταν 1,8 φορές πιο χορταστικές από δημητριακά καλαμποκιού με πλήρες γάλα, 3 φορές πιο χορταστικές από την μαύρη σοκολάτα ή το ντόνατ και 4 φορές πιο χορταστικές από το κρουασάν βουτύρου.
Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στο πλούσιο περιεχόμενο της βρώμης σε φυτικές ίνες και σε πρωτείνες (η περιεκτικότητα της βρώμης σε πρωτείνες είναι υψηλότερη σε σχέση με τα άλλα δημητριακά της Μεσογειακής Διατροφής) είναι εύκολο να ερμηνεύσουμε τις μοναδικές επιπτώσεις της, στην ικανοποίηση της όρεξης και στον κορεσμό.
Είναι λοιπόν προφανές, πως στη προσπάθεια εφαρμογής ενός ισορροπημένου πλάνου διατροφής το οποίο σταδιακά μπορεί να συνεισφέρει στη επίτευξη επιθυμητού σωματικού βάρους, οι νιφάδες βρώμης προσφέροντας κορεσμό και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, είναι σε θέση να διαδραματίσουν ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου