Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την παιδική διατροφή


Νέα Υόρκη: Τα παιδιά από την ηλικία των δυο ετών μπορούν και πρέπει να μάθουν, με τη βοήθεια των γονέων τους, να υιοθετούν διατροφικές συνήθειες προστατευτικές για την καρδιά, σύμφωνα με νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε η Αμερικανικής Εταιρία Καρδιολογίας σε συνεργασία με την Αμερικανικής Ακαδημία Παιδιατρικής. Επειδή πλέον υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι η διαδικασία της εκδήλωσης καρδιακού νοσήματος ξεκινά από νεαρή ηλικία, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες ενθαρρύνουν γονείς και παιδίατρους να λάβουν προληπτικά μέτρα, ώστε να διασφαλίσουν τη μη εμφάνιση παραγόντων καρδιαγγειακής νόσου ήδη από τη νηπιακή ηλικία.
Όπως επισημαίνει ο Δρ Σάμουελ Γκιντινγκ, μέχρι την ηλικία των 19 μηνών, το ένα τρίτο των νηπίων δεν τρώει καθόλου φρούτα και οι τηγανητές πατάτες είναι το πιο συχνό λαχανικό που καταναλώνουν. Το διατροφικό αυτό πρότυπο είναι πτωχό και προκαλεί παχυσαρκία στα παιδιά ήδη από την ηλικία των δυο ετών. Οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται ότι θα πρέπει οι ίδιοι να αποτελούν το μοντέλο της υγιεινής διατροφής αλλά και του τρόπου ζωής γενικότερα για τα παιδιά τους, υιοθετώντας σωστές διατροφικές συνήθειες, αθλούμενοι τακτικά και μη καπνίζοντας.

Οι βασικές συστάσεις για τα παιδιά δύο ετών και άνω είναι: -Ισορροπημένη διατροφή και σωματική δραστηριότητα ώστε να επιτευχθεί φυσιολογική σωματική ανάπτυξη. -Μια ώρα μετριοπαθούς έντονης σωματικής άσκησης την ημέρα. -Κατανάλωση πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφών όπως άπαχο κρέας και ψαριών με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο (όπως ο σολομός και ο τόνος) ψητά ή βραστά. -Κατανάλωση πολλών λαχανικών και φρούτων, άπαχου γάλακτος και ακατέργαστων καρπών. -Χρήση φυτικών ελαίων και μαργαρίνης με λίγα κορεσμένα λίπη αντί βουτύρου.-Μείωση της κατανάλωσης τροφών και ποτών πλούσιων σε ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά. -Μετριοπαθής κατανάλωση αλατιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου