Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2010

Ανανάς


Ο ανανάς είναι ποώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια Βρομελιίδες (Bromeliiaceae). To γένος ανανάς (Ananas) περιλαμβάνει 5 είδη, τα οποία είναι ιθαγενή της τροπικής Αμερικής. Χαρακτηριστικό είδος είναι ο ανανάς ο εδώδιμος (ananas sativus) ή ανανάς ο πολύκομος (Ananas comosus), γνωστός από τον αρωματικό και γευστικό καρπό του που μοιάζει με μεγάλη κουκουνάρα. Σήμερα καλλιεργείται σε θερμοκήπια σε πολλές περιοχές του κόσμου αν και κατάγεται από τροπικά κλίματα. Ο καρπός του τρώγεται ωμός ή συντηρημένος σε κονσέρβες και χρησιμοποιείται πολύ στη ζαχαροπλαστική.
Το ύψος του φτάνει το 1,5 μέτρο και έχει μεγάλα ξιφοειδή φύλλα με χείλη οδοντωτά , που σχηματίζουν ρόδακα. Τα άνθη του εκφύονται σε πυκνή ταξιανθία, τύπου στάχυ, στην κορυφή ανθικού άξονα, που έχει ύψος περίπου μισό μέτρο. Έχουν τριμερή διάταξη, δηλαδή 3 σέπαλα, 3 πέταλα, 6 στήμονες και τρίχωρη ωοθήκη.
Ο καρπός του είναι σαρκώδης, σύνθετος που προέρχεται από ολόκληρη την ταξιανθία, δηλαδή αποτελείται από τους επιμέρους καρπούς, που είναι ράγες και το σαρκώδη άξονα του στάχυος, που καταλήγει σε θύσανο φύλλων.
Το φυτό ευδοκιμεί σε υγρά και γόνιμα εδάφη, στραγγιζόμενα και όξινα. Ανθίζει και καρποφορεί μόνο μία φορά από το 12ο ως τον 30ό μήνα μετά τη φύτευσή του. Δε σχηματίζει σπέρματα και πολλαπλασιάζεται πάντα αγενώς , με παραφυάδες ή κόβοντας την κορυφή του φρούτου την οποία μετέπειτα μπορεί κανείς να φυτέψει είτε άμεσα σε γλάστρα ή αφου την αφήσει πρώτα για ένα μικρό διάστημα σε ένα δοχείο με νερό ώστε να αναπτυχθούν περισσότερο οι ρίζες που βρίσκονται στην βάση της κορυφής. Προσβάλλεται από διάφορα έντομα.
Ορισμένες ποικιλίες του ανανά του εδώδιμου καλλιεργούνται ως διακοσμητικά φυτά για τα ωραία φύλλα τους.
Ποικιλίες:
-ανανάς ο εμβράκτειος (brabteatus) , ιθαγενές της Βραζιλίας,
-ανανάς ο μακρόδους (ananas macrodontes), ιθαγενές της Βραζιλίας,
-ανανάς ποικιλλόχρους (variegatus)
Θετικές επιδράσεις:
Ο ανανάς βοηθάει αρκετά στην άνοδο του μεταβολισμού, δηλαδή στην απώλεια βάρους. Είναι φρούτο χρήσιμο για αυτούς που κάνουν δίαιτα, σε συνδυασμό με γκρέιπφρουτ και ξίδι. Επίσης, αφήνει μια πάρα πολύ ωραία και δροσιστική γεύση στο στόμα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου