Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2010

Μπορεί να εμφανιστούν φαινόμενα τάγγισης σε έτοιμα φρέσκα γεύματα;


Η οξείδωση των λιπών, γενικά γνωστή ως τάγγιση, προκαλείται από βιοχημική αντίδραση μεταξύ των λιπών και του οξυγόνου. Σε αυτήν την διαδικασία τα λιπαρά οξέα με μεγάλη ανθρακική αλυσίδα υποβιβάζονται και σχηματίζονται ενώσεις με μικρότερες αλυσίδες. Ένα από τα προϊόντα αντίδρασης είναι το βουτυρικό οξύ, το οποίο προκαλεί μια χαρακτηριστική μυρωδιά . Το φαινόμενο της δυσοσμίας εξαρτάται από τη θερμοκρασία. Στις χαμηλές θερμοκρασίες, όπως στο ψυγείο, η αντίδραση εμφανίζεται, αλλά σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό. Σε διατηρημένα σε χαμηλές θερμοκρασίες έτοιμα γεύματα η βακτηριακή αλλοίωση θα εμφανιστεί γενικά προτού να μπορέσει να παρατηρηθεί τάγγιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου