Ο μπάτζιος είναι ένα είδος σκληρού τυριού πού το παράγουν στην περιοχή μας. Είναι ένα τυρί με χαμηλά λιπαρά αλλά είναι πολύ νόστιμο και μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Ο ποιο γνωστός και ποιο γρήγορος είναι : τηγανιτός με αυγά.
Στραγγίζουν το γάλα σε καδιά που είναι κοντά στο στιζιάχι και το πήζουν. Το χτυπάνε με το σφορλέτσιου (ξύλινο εργαλείο από πεύκο ή έλατο ίσιο, ύψος 1,20 μ., διαμέτρου 0,05 μ. Σ τη μιαν άκρη έχει στεφάνι ξύλινο κι απ' την άλλη το κρατάνε). Με το χτύπημα το τυρί μαζεύεται στον πάτο, το βγάζουν στο στιζιάχι, το βάζουν σε τουλπάνι μεγάλο, βάζουν ,βαριά πέτρα πάνω για να στραγγίσει καλά και μετά το κόβουν.κομμάτια και το πουλάνε. Με 6 κ. γάλα γίνεται 1 κ. μπάτζιος.
Ο μπάτζιος αυτός όμως δεν είναι ολόπαχος. Στο τυρόγαλο, που μένει στο καδί, ρίχνουν ένα καρδάρι γάλα και τ' αφήνουν να χοντραίνει. Επιπλέει η άλκα (κορυφή), τη χτυπάνε με το χέρι και βγάζουν το βούτυρο. ' Υστερα ανοίγουν τη στρόφιγγα και φεύγει το τυρόγαλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου