Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2010

Χωριάτικη σαλάταΗ χωριάτικη σαλάτα είναι ένα ελληνικό πιάτο με βάση τη ντομάτα. Σε αντίθεση όμως με την απλή ντοματοσαλάτα, η χωριάτικη περιέχει και αγγούρι, φέτα, ελιές, κρεμμύδι και πράσινη πιπεριά. Εκτός από αυτά τα κύρια συστατικά, απαραίτητα είναι και λάδι, αλάτι και ρίγανη. Κάποιες φορές προστίθεται κάππαρη και ξύδι και για διακόσμηση μαϊντανός.
Μια πιο απλή της έκδοση είναι η αγγουροντομάτα, η οποία έχει μόνο αγγούρι και ντομάτα όπως δηλώνει και το όνομά της.

Στα εστιατόρια καλείται απλώς "χωριάτικη" και για όσους δεν είναι φίλοι της φέτας, μπορεί να παραγγελθεί και "χωρίς φέτα" ή "με τη φέτα χωριστά".
Οι τομάτες κόβονται σε συμμετρικά σφηνοειδή κομμάτια μεγέθους 4-6 εκατοστών. Τα αγγούρια αφού καθαριστούν από το πράσινο εξωτερικό τους περίβλημα (κάτι που ορισμένες φορές δεν συμβαίνει), κόβονται σε φέτες με παράλληλες πλευρές πάχους 3-6 χιλιοστών. Το κρεμμύδι και η πιπεριά κόβονται σε λεπτές φέτες 2-3 χιλιοστών και τοποθετούνται πάνω στη σαλάτα μετά τη ντομάτα και το αγγούρι.
Τέλος, προστίθεται η φέτα, σε ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι 4-6 εκατοστά επί 6-12 εκατοστά και οι ελιές (μαύρες συνήθως), το λάδι (αρκετό), αλάτι και ρίγανη.
Η σαλάτα δεν ανακατεύεται πριν σερβιριστεί στο τραπέζι. Προσφέρεται σε βαθύ πιάτο.
Όταν η σαλάτα σερβιριστεί στο τραπέζι, έμπειρο μέλος της παρέας αναλαμβάνει το ανακάτεμά της.
Η χωριάτικη σαλάτα καταναλώνεται είτε από το ίδιο πιάτο (παραδοσιακά), είτε μοιράζεται στους συνδαιτημόνες μετά το στάδιο του ανακατέματος.
Δεδομένου ότι το λάδι σε μια καλά προετοιμασμένη χωριάτικη είναι αρκετό, αλλά και λόγω των χυμών της ντομάτας, στο πιάτο της σαλάτας παραμένει ποσότητα λαδιού και χυμών. Η ποσότητα αυτή παραλαμβάνεται με τη βοήθεια ψωμιού, το οποίο βουτούν οι συνδαιτυμόνες και κοινώς αποκαλείται παπάρα ή, πιο κομψά, λαδομπούκι. Η πρακτική αυτή δε θεωρείται σύμφωνη με τους "καλούς τρόπους" (savoir vivre), αλλά είναι πολύ συνηθισμένη στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου