Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010

Αηδάνι



Η ποικιλία Αηδάνι έχει σημαντική οικονομική σημασία για τις Κυκλάδες. Το γλεύκος της ποικιλίας αναμιγνύεται με γλεύκη άλλων ποικιλιών (Ασύρτικο, Αθήρι) για τον εμπλουτισμό τους σε άρωμα.
Προέλευση
Είναι ανατολικής προέλευσης, από την περιοχή της Ιωνίας. Πρέπει να είναι η εδάνη άμπελος που αναφέρει ο λεξικογράφος Ησύχιος τον 5ο αιώνα μ.Χ.
Περιοχές καλλιέργειας
Καλλιεργείται στις Κυκλάδες, κυρίως στα νησιά Πάρο, Νάξο και Σαντορίνη, αλλά και στην Κρήτη. Σποραδικά καλλιεργείται σε μικρές εκτάσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά
Είναι φυτό μέτριας ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Διαμορφώνεται σε χαμηλά κυπελλοειδή ή σε γραμμοειδή σχήματα (Royat). Παρουσιάζει ευαισθησία στο ωίδιο και τον περονόσπορο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου