Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Αποξήρανση τροφίμων


Από την αρχαιότητα ακόμη η ανάγκη για συντήρηση των τροφίμων, οδήγησε τους ανθρώπους να ανακαλύψουν διάφορους τρόπους, που να διατηρούν τα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως, πάστωμα με αλάτι, άλμη, αποξήρανση, κάπνισμα, κατάψυξη (πολύ αργότερα) κ.α., χωρίς όμως να χάνουν τη διατροφική αξία τους.
Έτσι λοιπόν κατέληξε στην αποξήρανση - αφυδάτωση της νωπής τροφής, σαν μια από τις καλύτερες μεθόδους για να έχει την αυθεντική γεύση, το άρωμα και όλα τα θρεπτικά στοιχεία της φυσικής τροφής αναλλοίωτα. Αυτή μπορεί να είναι: φρούτα, λαχανικά, βότανα, ξηροί καρποί ακόμα κρέας και ψάρι.
Όσον αφορά τώρα τα μανιτάρια, τα οποία αποτελούν τροφή πολύ υψηλής διατροφικής σημασίας αφού περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ίνες, βιταμίνες (Β, C,και K), στερόλες και χαμηλά λιπαρά. Το νερό καταλαμβάνει το 90 με 92% του συνολικού βάρους του, με αποτέλεσμα κατά την αφυδάτωσή του μένει μόνο το 8 με 10% του αρχικού βάρους και τουλάχιστον το 1/3 του αρχικού όγκου του.
Για παράδειγμα ένα κιλό (1kg) νωπού μανιταριού δίνει μόλις 80 με 100 γραμμάρια (80-100g) αφυδατωμένου. Έτσι η φύλαξή τους σε ένα στεγνό και αεροστεγές περιβάλλον, είναι εύκολη και ανέξοδη και για πολλά χρόνια(!). Η δε χρήση του αποξηραμένου μανιταριού είναι εξίσου εύκολη αφού αρκούν είκοσι με τριάντα λεπτά σε χλιαρό νερό και είναι έτοιμο να μαγειρευτεί όπως και το νωπό. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε, ότι έχει παρατηρηθεί πως τα αποξηραμένα μανιτάρια αφού τα ενυδατώσουμε, δίνουν πλουσιότερο άρωμα και γεύση από τα αντίστοιχα νωπά(!).
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι:
ΤΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΝΟΣΤΙΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΥΓΙΕΙΝΑ.
Μακεδονικα Αγροκτήματα
Σάββας Απουσίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου