Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΛΑΒΡΑΚΙ


Μέγιστα μεγέθη: Το λαβράκι μπορεί να φτάσει τα 12 kg σε βάρος και τα 103 cm σε μήκος. Η μέγιστη αναφερόμενη ηλικία είναι τα 15 χρόνια.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά: Το χρώμα του είναι ασημί πλευρικά που τείνει να γκριζαίνει προς τη ράχη του, και να ασπρίζει προς την κοιλιά του (φαινόμενο της αντισκίασης). Όταν είναι ακόμα μικρής ηλικίας, μέχρι και ενάμισι χρόνο, έχει κάποια σκούρα σημάδια, ή κηλίδες στη μεριά της ράχης, οι οποίες θα φεύγουν όσο θα μεγαλώνει.
Βιολογία/Αναπαραγωγή: Το είδος είναι γονοχωριστικό. Τα αρσενικά λαβράκια ωριμάζουν σεξουαλικά από τον δεύτερο χρόνο της ζωής τους συνήθως, έχοντας μέγεθος 27-30 cm. Τα θηλυκά ωριμάζουν κατά τον τρίτο χρόνο της ζωής τους με σύνηθες μέγεθος 37-40 cm. Η αναπαραγωγή τους στη Μεσόγειο, ξεκινά κατά τα τέλη του Δεκέμβρη και διαρκεί μέχρι τέλη Μάρτη και αρχές Απρίλη. Ο λόγος είναι ότι το λαβράκι για να αναπαραχθεί και να γεννήσει χρειάζεται τις κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες και εν προκειμένω, το σημαντικότερο ρόλο παίζει η θερμοκρασία του νερού. Σαν βέλτιστη θερμοκρασία αναπαραγωγής θεωρείται από 13 μέχρι 15 0C. Το είδος είναι ευρύθερμο και ευρύαλο και αντέχει σε μεγάλες μεταβολές αλατότητας και θερμοκρασίας. Η όρασή του είναι πολύ δυνατή (και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, έγχρωμη) και βλέπει εξίσου καλά και στο σκοτάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου