Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010

Κουκουνάρι


Το κουκουνάρι ειναι καρπος που προέρχεται από το πεύκο.
Οι σπόροι του συλλέγονται χωριστά με το χέρι.
Το κουκουνάρι αποτελείται από 50% λίπος, 30% πρωτεΐνη και 11% υδατάνθρακες. Το υπόλοιπο αποτελείται από νερό, ανόργανα άλατα και βιταμίνες, οι οποίες αξίζει να αναφερθούν ιδιαίτερα η βιταμίνη Β1 και Ε, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο. Τα κουκουνάρια περιέχουν επισης πινολεϊκό οξύ, που είναι ένας πολύ ισχυρός καταστολέας της όρεξης. Σε μια μελέτη, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) που προέρχονται από τα κουκουνάρια ενίσχυσαν δύο ορμόνες γνωστές για την θετική τους δράση στην ελάττωση της όρεξης.
Χρηση:
Σε σαλάτες, στο πιλάφι σε πιάτα ρυζιού και σε ζυμαρικά.
Η πιο διάσημη χρήση του είναι ασφαλως στην ιταλική σαλτσα πέστο.
Τρωγεται επισης και σαν σνακ και ως συμπλήρωμα σε όλα τα είδη σνακ (σταφύλια, καρύδια, κλπ.)
Διατροφικές πληροφορίες ανά 100g:
Ενεργεια 575kcal
Λίπος 51g
Πρωτεΐνη 24g
Υδατάνθρακες 7.3g
Ουγγρικα λιπαρα οξεα: 42g
Φυτικες ινες 11.5g
Βιταμίνη Α 0.003mg
Βιταμίνη Β1 1.3mg
Βιταμίνη Β2 0.19mg
Βιταμίνη Β3 3.6mg
Βιταμίνη Β5 0.21mg
Βιταμίνη B6 0.11mg
Βιταμίνη Β7 0.01mg
Φολικό οξύ 55mg
Βιταμίνη Ε 4mg
Βιταμίνη C 1.9mg
Ασβέστιο 12mg
Καλιο 599mg
Μαγνήσιο 5mg
Φώσφορο 605mg
Νάτριο 4.25mg
Σιδηρος 5.2mg
Ψευδαργυρος 4.25mg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου