Σάββατο, 10 Ιουλίου 2010

Βασικοί κανόνες διατροφής του βρέφους


Η ιδανική τροφή για την πρώτη περίοδο της ζωής του βρέφους, μέχρι να γίνει έξι μηνών, είναι αναμφισβήτητα ο θηλασμός. Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού, αλλά και για την υγεία τη δικιά σας. Αν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα όσο το μωράκι θηλάζει, δεν πρέπει να επέμβετε στη διατροφή του και να του δώσετε αυθαίρετα κάποιο γάλα του εμπορίου. Αν το μικρό σας πρέπει να συμπληρώσει τη διατροφή του με γάλα του εμπορίου, είτε γιατί το μητρικό δεν είναι αρκετό είτε γιατί το βρέφος έχει κάποια δυσκολία στην πέψη του γάλακτος, τότε μπορεί ο παιδίατρος να σας υποδείξει να ξεκινήσετε τις στερεές τροφές λίγο νωρίτερα.


Μόλις το μωρό συμπληρώσει τους έξι μήνες, μπαίνει η στερεά τροφή στο καθημερινό του διαιτολόγιο, αρχικά με ριζόκρεμα και φρουτόκρεμα και αργότερα με κρέμα δημητριακών.
Στην ηλικία των επτάμισι μηνών πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή του σταδιακά χορτόσουπα με πολτοποιημένα λαχανικά, πατάτες, καρώτα, ρύζι, αργότερα, μακαρόνια (που θα πρέπει να είναι επίσης πολτοποιημένα). κρέας κοτόπουλο (όχι την πέτσα, μόνο τα λευκά μέρη), μοσχάρι, αρνάκι άπαχο και, τέλος, ψάρι (μετά τον 1ο χρόνο).
Από την ηλικία του ενός έτους, τα μωρά θα πρέπει να τρέφονται έτσι ώστε να εξασφαλίζουν τις θερμιδικές τους ανάγκες κατά το 50% από τους υδατάνθρακες. Είναι προτιμότερο το μεγαλύτερο ποσοστό να λαμβάνεται από τα δημητριακά, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης κατά 13% πρωτεΐνη την οποία παίρνει το νήπιο και από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κατά 36% το αναγκαίο λίπος το οποίο παίρνει επίσης από το κρέας αλλά και το ψάρι. Αναγκαία είναι και η κατανάλωση ικανής ποσότητας φυτικών ινών, οι οποίες βρίσκονται στα δημητριακά, στα φρούτα και τα λαχανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου