Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ποια είναι η διαφορά του κατεψυγμένου από το νωπό;



Τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι ποιοτικά εφάμιλλα με τα
νωπά αρκεί να μην έχει διασπαστεί η ψυκτική αλυσίδα.
Eίναι εφάμιλλα με τα νωπά, με την προϋπόθεση ότι έχουν
καταψυχθεί άμεσα και σωστά και δεν έχουν αποψυχθεί
καθόλου στα ενδιάμεσα στάδια της διακίνησής τους, μέχρι
να φτάσουν στον καταναλωτή. Με άλλα λόγια, να έχει
διατηρηθεί απόλυτα η αλυσίδα ψύξης.
Οι σύγχρονες μέθοδοι κατάψυξης επιτυγχάνουν τη
διατήρηση των οργανοληπτικών τους ιδιοτήτων (γεύση,
χρώμα, άρωμα) αλλά και των θρεπτικών τους συστατικών.
Η κατάψυξη είναι μια απλή και υγιεινή μέθοδος
συντήρησης. Έχει το πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες
μεθόδους συντήρησης να διατηρεί το προϊόν αμετάβλητο
από πλευράς γευστικότητας και θρεπτικότητας.
Τα προϊόντα καταψύχονται αμέσως από τις βιομηχανίες
κατεψυγμένων τροφίμων και μεταφέρονται σε συνθήκες
συνεχούς ψύξης με σύγχρονα φορτηγά-ψυγεία στους
καταψύκτες στα σημεία πώλησης.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσοι παράγοντες μπορεί να
επηρεάσουν την ποιότητα των φρέσκων τροφίμων;
Για παράδειγμα, η έντονη ηλιακή ακτινοβολία, η θέρμανση
ή η κακή συντήρηση καταστρέφουν συχνά τις βιταμίνες
ενώ παράλληλα ενισχύουν την ανάπτυξη επιβλαβών
μικροοργανισμών. Αντίθετα, τα τρόφιμα που καταψύχονται
άμεσα παρουσιάζουν μηδαμινές απώλειες θρεπτικών
ουσιών εξαιτίας του μειωμένου μεταβολισμού των
κατεψυγμένων τροφίμων.
Επίσης τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι απολύτως υγιεινά
διότι, οι επιχειρήσεις κατεψυγμένων τροφίμων κάνουν
καθημερινούς αυτοελέγχους με εξειδικευμένο προσωπικό
και όλα τα προϊόντα ελέγχονται αυστηρά σε όλα τα στάδια
παραγωγής, αποθήκευσης, επεξεργασίας και διακίνησής
τους ώστε να καταλήγουν στον καταναλωτή σε άριστη
κατάσταση. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις κατεψυγμένων
τροφίμων εφαρμόζουν συστήματα και διαδικασίες
ποιότητας (ISΟ και HACCP), που είναι σύμφωνες με τις
αυστηρότερες προδιαγραφές της Ε.Ε για την υγιεινή και
την ασφάλειά τους.

Από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου