Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Πότε τα ψάρια είναι φρέσκα - Συντήρηση

Η αυξημένη μικροβιακή χλωρίδα που συγκεντρώνεται στην σάρκα των  ψαριών τα κάνει  να αλλοιώνονται πολύ εύκολα .Μόλις αλιευθούν  τα ψάρια, τα τοποθετούν  σε κιβώτια από φελιζόλ, τα οποία γεμίζουν με πάγο. Εκεί τα ψάρια φυλάσσονται περίπου σε θερμοκρασία 0-3 βαθμούς Κελσίου,  όπως και στη συντήρηση του ψυγείου μας, εφόσον λειτουργεί σωστά. Σε αυτές τις συνθήκες τα ψάρια μπορεί να παραμείνουν σε άριστη κατάσταση για δύο - τρεις ημέρες . Μετά την τρίτη ημέρα σταδιακά  χάνουν την γεύση, το άρωμα και το χρώμα. Την έκτη ημέρα  εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια :  άσχημη μυρωδιά, τα μάτια θολώνουν και ασπρίζουν…..
Όταν αγοράζετε ψάρια, αναζητήστε τα φρέσκα, που έχουν καθαρά, φουσκωμένα μάτια, σφιχτό δέρμα που επανέρχεται όταν το πιέζετε και φωτεινά ροζ ή κόκκινα λέπια. Αποφύγετε αυτά που έχουν κακή εμφάνιση ή μυρίζουν έντονα.


ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΟ

•    Τα βράγχια του πρέπει να είναι υγρά και κόκκινα ή ροζ. 
•    Τα μάτια του είναι λαμπερά και εξέχουν. 
•    Σχηματίζει τόξο όταν το τοποθετούμε στην παλάμη μας, πράγμα που σημαίνει ότι η ουρά και το κεφάλι του κοιτάνε συνήθως προς τα επάνω. 
•    Είναι  σκληρό και άκαμπτο και όταν το πιέζουμε με το δάχτυλο μας δεν βουλιάζει, 
αλλά το δέρμα του επανέρχεται αμέσως.
•    Τα χρώματα του είναι λαμπερά και τα λέπια τους σφικτά, συγκρατούνται επάνω στο σώμα .
•    Τα εντόσθια του όταν το καθαρίζουμε βγαίνουν ολόκληρα, χωρίς να σπάσουν.
•    Αν το ψήσετε στην σχάρα και το ψάρι είναι πολύ φρέσκο θα δείτε να «ανοίγει» ελαφρά η σάρκα του στην ραχοκοκαλιά του. Το ίδιο και όταν το  τηγανίζουμε.
•    Το κεντρικό του κόκαλο (ραχοκοκαλιά)  είναι συνήθως άσπρο.
•    Μυρίζει ευχάριστα και ωραία.



ΠΡΟΣΟΧΗ:  Υπάρχουν πολλά και διάφορα «κόλπα» που μεταχειρίζονται  κάποιοι επαγγελματίες για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές και να τους πουλήσουν ψάρια που μοιάζουν  φρέσκα αλλά δεν είναι . 
Ένα από αυτά,  ίσως και το πιο επικίνδυνο για την υγεία μας, είναι ότι τα βουτάνε από διαλύματα με νερό και νιτρώδη ή νιτρικά άλατα.  


ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΨΥΞΗ

Αν θέλετε να καταψύξετε  τα φρέσκα ψάρια που θα αγοράσετε πρέπει πρώτα να τα καθαρίσετε , να αφαιρέσετε τα εντόσθια, να τα πλύνετε και να τα αφήσετε να στραγγίσουν. Μπορείτε να τα διατηρήσετε  το πολύ για 3-4 ημέρες στη συντήρηση του ψυγείου σας στο επάνω μέρος . Στην κατάψυξη τους σπιτιού σας οι ιδανικές συνθήκες είναι οι -18 βαθμοί Κελσίου, όπου μπορούν  να διατηρηθούν από 3 ως 5 μήνες. 
 Όταν θέλετε  να τα ξεπαγώσετε   , δεν πρέπει να τα βγάζετε  εκτός ψυγείου. 
Τοποθετήστε τα   στη συντήρηση, ώστε να αποφύγετε  τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας που αλλοιώνει το δέρμα ή τους ιστούς τους


ΠΗΓΗ http://www.mirsini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου