Γενικά για τα χιλιάδες είδη τροφίμων που καταναλώνει σήμερα ο άνθρωπος έχουν προταθεί διάφορα συστήματα ταξινόμησης.
Έτσι τα τρόφιμα διακρίνονται κυρίως σε δύο κύριες κατηγοριες: στα
- "φυτικής προέλευσης", που δικρίνονται επιμέρους ανάλογα του είδους τους ή της ανατομίας τους (καρποί, φύλλα, κόνδυλοι κ.λπ.) και
- "ζωικής προέλευσης", που διακρίνονται επιμέρους ανάλογα της ταξινόμησής τους (ιχθύες, πουλερικά κ.λπ.), ή με βάση τους εδώδιμους ιστούς και προϊόντα (ήπαρ, κρέας, αυγά, γάλα κ.λπ.).
Άλλη διαδεδομένη ταξινόμηση τροφίμων γίνεται ανάλογα με την επεξεργασία τους και τον χρόνο
διάθεσής των, σε:
- "νωπά τρόφιμα", που καταναλώνονται χωρίς προηγούμενη κατεργασία, εκτός της διαλογής, τυποποίησης και συσκευασίας, και σε
- "συντηρημένα" τρόφιμα" που έχουν υποστεί κατεργασία προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος διάθεσής των στο εμπόριο όπως π.χ.
Μια τρίτη ακόμη ταξινόμηση τροφίμων γίνεται με βάση τη θρεπτική τους αξία σε
- πρωτεϊνούχα,
- λιπαρά,
- υδατανδρακούχα,
ή ανάλογα της γαστρονομικής τους αξίας, ή ακόμα και σε συνδυασμό με τις θερμίδες εκάστου αυτών.
Γενικά όμως, σήμερα, τα τρόφιμα διακρίνονται σε εννέα βασικές κατηγορίες που καθιερώθηκαν και ως είδη μεταφορών οι οποίες και είναι:
- Σιτηρά και προϊόντα αυτών
- Αμυλούχες ρίζες (κόνδυλοι)
- Όσπρια
- Φρούτα και λαχανικά
- Κονσερβοποιημένα (φρούτα, κομπόστες, μαρμελάδες, σάκχαρα και σιρόπια)
- Κρέας, ψάρια και αυγά.
- Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Λίπη και έλαια, και
- Ποτά.
ΠΗΓΗ http://trofimos.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου