Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός

Ο μεταβολισμός μας ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τη γρήγορη ή αργή απώλεια βάρους μας. Εμείς παίρνουμε ενέργεια μέσα από τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά ενώ το σώμα μας μετατρέπει αυτά τα τρόφιμα στην ενέργεια που χρειάζεται για να κινηθεί και γενικά για να κάνει τα πάντα. 
Όταν τρως ένα φαγητό, τα μόρια του πεπτικού συστήματος που ονομάζονται ένζυμα διασπούν τις πρωτεΐνες  σε αμινοξέα, τα λίπη σε λιπαρά οξέα και τους υδατάνθρακες σε απλά σάκχαρα (π.χ. γλυκόζη). Εκτός από ζάχαρη, αμινοξέα και λιπαρά οξέα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές ενέργειας από το σώμα όταν χρειάζεται. Αυτές οι ενώσεις απορροφούνται  από το αίμα, που τα μεταφέρει προς τα κύτταρα. Μετά την είσοδό τους στα κύτταρα, άλλα ένζυμα  ρυθμίζουν τις χημικές αντιδράσεις που εμπλέκονται με το μεταβολισμό σου. τις ενώσεις αυτές.
Γενικά, η ενέργεια από τις ενώσεις αυτές μπορούν να απελευθερωθεί για χρήση από τον οργανισμό σου  ή αποθηκεύεται στους ιστούς του σώματος, ιδιαίτερα το συκώτι, τους μυς, και το λίπος του σώματος.
Με τον τρόπο αυτό, η διαδικασία του μεταβολισμού είναι πραγματικά μια πράξη εξισορρόπησης που περιλαμβάνει δύο είδη δραστηριοτήτων που γίνονται ταυτόχρονα – την ανάπτυξη των ιστών του σώματος και την αποθήκευση ενέργειας.
Ο μεταβολισμός δεν είναι τίποτε άλλο από οικοδόμηση και αποθήκευση και αν θέλεις να τον “τρέξεις” δεν έχεις παρά να καταναλώνεις τροφές υψηλές ενεργειακά που θα σε βοηθήσουν να απαλλαχτείς από τα περιττά κιλά γρήγορα και εύκολα. Υπάρχει η πιθανότητα ορισμένες τροφές να μπλοκάρουν το μεταβολισμό σου και έτσι να μη μπορείς να χάσεις εύκολα βάρος αν δε γνωρίζεις ποιες είναι αυτές οι τροφές κάνοντας μια συγκεκριμένη εξέταση. Για παράδειγμα η σοκολάτα έχει περισσότερες θερμίδες από ένα μήλο, πράγμα που καθιστά τον οργανισμό με περισσότερη ενέργεια – και μερικές φορές που μπορεί να είναι πάρα πολύ καλό. 
Γενικά ο  οργανισμός αποθηκεύει θερμίδες – κυρίως ως λίπος και αυξάνοντας τη σωματική άσκηση αλλά και μειώνοντας την κατανάλωση τροφών πλούσιες σε λιπαρά θα καταφέρεις να χάσεις εύκολα και γρήγορα τα περιττά σου κιλά δίνοντας την κατάλληλη ώθηση στο μεταβολισμό σου!


URl: http://www.shape.gr/news/171/ARTICLE/2217/2009-10-15.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου