Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Τρόφιμα και συναισθήματα


Το φαγητό δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ απαραίτητο μόνο για να ικανοποιεί το αίσθημα της σωματικής πείνας. Τρώμε όχι μόνο για να καταστείλουμε το γουργουρητό του στομαχιού μας, αλλά και για να ικανοποιήσουμε την όρεξη και να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας.
Από την πρώτη στιγμή που ένας γονέας προσφέρει ένα μπισκότο ή ένα γλυκό για να παρηγορήσει ή να ηρεμήσει ένα παιδί, τα τρόφιμα γίνονται ένας τρόπος να τρέφεται η ψυχή, όπως και το σώμα. Από την πιο νεαρή ηλικία, τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται για να γιορτάσουμε, να ηρεμήσουμε, να κατευνάσουμε την πλήξη ή την κατάθλιψη και να ανακουφιστούμε σε περιόδους θλίψης και άσχημης συναισθηματικής κατάστασης. Τέτοια συμπεριφορά δεν είναι ασυνήθιστη. Το να φάμε ένα κομμάτι τούρτας γενεθλίων επειδή θα ήταν αντικοινωνικό να αρνηθούμε, να ανταμείψουμε τον εαυτό μας με κάποια σοκολάτα ή μερικά μπισκότα μετά το πέρας μιας αποθαρρυντικής εργασίας, να πιούμε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα για να είμαστε κοινωνικοί, είναι όλα φυσιολογικές ενέργειες.
Το πρόβλημα προκύπτει όταν διαιτητικές συνήθειες υποκινούμενες από τα συναισθήματα, υπερκαλύπτουν την υγιεινή διατροφή, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αύξηση του βάρους.
Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η επίλυση της μεγάλης πλειοψηφίας των προβλημάτων βάρους των ανθρώπων δεν είναι απλώς η παροχή διαιτών 1500 θερμίδων ημερησίως και προγραμμάτων άσκησης, πολλοί εμπειρογνώμονες της διατροφής περιλαμβάνουν πλέον στις διάφορες προσεγγίσεις τους και τεχνικές τροποποίησης της συμπεριφοράς για την απώλεια βάρους και τη συντήρησή του.
Η αποκάλυψη της συναισθηματικής κατανάλωσης τροφής είναι το πρώτο βήμα στον δρόμο για την αποκατάσταση. Οι ακόλουθες ερωτήσεις και προτάσεις μπορεί να βοηθήσουν να βρείτε λύσεις για την υποκινούμενη από τα συναισθήματα αύξηση του βάρους.
Ερώτηση: Τρώτε όταν δεν είστε πεινασμένοι;
Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να ανακαλύψετε τι, πόσο και πότε τρώτε και ποιο συναίσθημα ή κατάσταση σας οδήγησε στο φαγητό. Το να γνωρίζετε τους λόγους μπορεί να σας βοηθήσει να τους αντιμετωπίσετε. Εάν είστε θυμωμένοι με κάτι, βρείτε την αιτία και προσπαθήστε να το αντιμετωπίσετε. Εάν είστε λυπημένοι, καθίστε, καταγράψτε γιατί είστε λυπημένοι και δείτε αν υπάρχουν τρόποι να γίνετε χαρούμενοι χωρίς να καταφύγετε στην κατανάλωση φαγητού.
Ερώτηση: Επιθυμείτε πολύ συγκεκριμένα τρόφιμα;
Όταν ξανανιώσετε έντονη επιθυμία για κάποιο τρόφιμο, αναγνωρίστε τι συμβαίνει και θυμηθείτε ότι, αν μπορείτε να προσπεράσετε την επιθυμία σας, τελικά θα περάσει. Έχετε έναν κατάλογο πραγμάτων που μπορείτε να κάνετε για να στρέψετε την προσοχή σας αλλού και να βοηθήσετε την έντονη επιθυμία να περάσει. Κάνετε ένα τηλεφώνημα, πηγαίνετε για έναν περίπατο, κάνετε μπάνιο ή πιείτε κάτι ζεστό.
Ερώτηση: Τρώτε επειδή είστε πιεσμένοι και δεν μπορείτε ποτέ να φτάσετε την εικόνα που δημιουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την τέλεια εικόνα;
Αλλάξτε τους στόχους σας και αρχίστε να τρώτε καλά και να ασκείστε τακτικά, όχι για να μοιάσετε με ένα τέλειο μοντέλο αλλά για να είστε σε καλύτερη φόρμα, πιο αδύνατος, πιο λεπτός και για να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.
Ο συνδυασμός σαφών και απλών οδηγών για καλή διατροφή με αποτελεσματικές και πρακτικές συμβουλές για την άσκηση είναι, για πολλούς, μόνο η μισή λύση όταν πρόκειται για μόνιμη απώλεια βάρους. Η κατανόηση των αιτιών της υπερκατανάλωσης τροφής, η αντιμετώπισή τους και οι πρακτικές στρατηγικές για αλλαγή θα ενισχύσουν την πιθανότητα να επιτύχετε τους στόχους απώλειας του βάρους σας.
Πηγή : www.eufic.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου