Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τις συστάσεις για πρόληψη και θεραπεία ασθενειών που είναι συνήθεις στην προσχολική ηλικία. Στην ηλικία αυτή υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για καλή και πλήρη διατροφή και είναι συχνή η εμφάνιση κάποιων προβλημάτων που μπορεί να βοηθηθούν από διατροφική παρέμβαση.
Δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί σαν μειωμένη συχνότητα κενώσεων ή/και σκληρά κόπρανα. Η βελτίωση των κενώσεων διατροφικά μπορεί να επιτευχθεί με τους εξής τρόπους:
αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων. Αν το παιδί δεν τα τρώει, μαγειρέψτε και σερβίρετέ τα μαζί με φαγητά που ήδη του αρέσουν...
Οι τροφές αυτές έχουν διαλυτές φυτικές ίνες, που δίνουν μαλακότερη σύσταση στα κόπρανα
ανταλλάξτε τα δημητριακά πρωινού ή το ψωμί που τρώει το παιδί με πολύσπορα ή ολικής άλεσης για να παίρνει περισσότερες αδιάλυτες φυτικές ίνες, που δίνουν όγκο στα κόπρανα και διευκολύνουν την κένωση
αυξήστε την κατανάλωση υγρών, για να πάρουν όγκο οι φυτικές ίνες που καταναλώνονται. Αν το παιδί δεν πίνει αρκετό νερό, μπορεί να πάρει υγρά μέσω γάλακτος, φυσικών χυμών ή άλλων ροφημάτων χαμηλών σε καφεΐνη
φροντίστε καθημερινά να κάνει τουλάχιστον 1 ώρα έντονη δραστηριότητα. Ο γαστρεντερικός σωλήνας αποτελείται από μύες, οι οποίοι για να κινηθούν χρειάζονται κίνηση και των υπόλοιπων μυών
τέλος, για να περιορίσετε και τη συχνότητα των ιώσεων αλλά και να βελτιώσετε τις κενώσεις του, εμπλουτίστε τη διατροφή του παιδιού με μικροοργανισμούς. Ανταλλάξτε ένα ποτήρι γάλα με ένα γιαούρτι ή ένα ποτήρι κεφίρ ή ξινόγαλο. Προτιμήστε τα φυσικά από τα παιδικά επιδόρπια και εμπλουτίστε τα με δημητριακά ή φρούτα, αν δεν τα τρώει σκέτα.
Υγεία οστών
Μέχρι την ηλικία των 20 τα παιδιά ‘χτίζουν’ το σκελετό τους και πετυχαίνουν την κορυφαία οστική πυκνότητα. Γι’ αυτό το λόγο και είναι απαραίτητη η βέλτιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών:
φροντίστε μέσα στην ημέρα να καταναλώνονται 3 μερίδες γαλακτοκομικών. Η κάθε μερίδα γαλακτοκομικών αντιστοιχεί σε 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι (200ml) ή ένα κομμάτι κασέρι ή τυρί μεγέθους σπιρτόκουτου
φροντίστε το παιδί να λαμβάνει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, είτε μέσα από τη διατροφή (αυγά, εμπλουτισμένες μαργαρίνες και πλήρη ή ημιαποβουτυρωμένα λιπαρά) καθώς και τους μήνες με ηλιοφάνεια να κάθεται με προστασία για 20-30’ στον ήλιο
φροντίστε το παιδί να γυμνάζεται και να κάνει 1 ώρα τουλάχιστον την ημέρα έντονη δραστηριότητα.
Αναιμία
Ένα συχνό φαινόμενο στα παιδιά είναι η εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας. Η σιδηροπενική αναιμία είναι μια κατάσταση που μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος και έχει σαν αποτέλεσμα τις συχνότερες λοιμώξεις και ίσως κάποια προβλήματα στη συμπεριφορά και την ανάπτυξη. Η ηλικία αυτή είναι επικίνδυνη για την εμφάνισή της γιατί το παιδί αναπτύσσεται ραγδαία και χρειάζεται επιπλέον σίδηρο για το ‘χτίσιμο’ των μυϊκών ινών, ενώ η διατροφή τους δεν είναι πάντα βέλτιστη όσον αφορά στην κατανάλωση.
Για να εμπλουτίσετε τη διατροφή του παιδιού σε σίδηρο δοκιμάστε τα εξής:
εμπλουτίστε τη διατροφή του σε αιμικό σίδηρο που είναι εύκολα απορροφήσιμος και αφομοιώσιμος από τον οργανισμό. Τροφές που είναι πλούσιες σε αιμικό σίδηρο είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα ψαρικά και τα αυγά.
Εμπλουτίστε τη διατροφή του σε πηγές μη-αιμικού σιδήρου, όπως είναι τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, ρόκα κτλ). Ακριβώς επειδή αυτής της μορφής ο σίδηρος δεν αφομοιώνεται τόσο καλά, μπορείτε να συνδυάσετε με άλλες τροφές για να απορροφηθεί καλύτερα. Τροφές που βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου είναι οι πηγές της βιταμίνης C (λεμόνι, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, βύσσινο, πιπεριές) καθώς και οι αιμικές πηγές του σιδήρου όπως κρέας, πουλερικά, ψάρι. Την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου εμποδίζουν οι φυτικές ίνες, τα γαλακτοκομικά, το τσάϊ και η καφεϊνη, οπότε μην τα δίνετε σε συνδυασμό.
Λοιμώξεις
Ένα συχνό φαινόμενο στην προσχολική ηλικία είναι η εμφάνιση συχνών λοιμώξεων, που μπορεί να συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, η γαστρεντερίτιδα κ.λ.π, λόγω του ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμα σχετικά ανώριμο. Πώς μπορείτε να προστατευτείτε διατροφικά, αλλά και πώς πρέπει να τρέφεται το παιδί σας όταν είναι άρρωστο;
φροντίστε η διατροφή του μικρού σας να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά εποχής, ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή, καθώς περιέχουν βιταμίνη C και έχει καταδειχτεί ερευνητικά ότι μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό από το κοινό κρυολόγημα
προσθέστε στη διατροφή του ένα προβιοτικό ρόφημα (π.χ. κεφίρ, ξυνόγαλα) ή γιαούρτι που μειώνει το πέρασμε των παθογόνων μικρβίων από το γαστρεντερικό τους σωλήνα στην κυκλοφορία
αν το παιδί παρουσιάσει μια λοίμωξη ή ίωση, αυξάνονται ακόμα περισσότερο οι ενεργειακές του απαιτήσεις. Παράλληλα όμως, συνήθως μειώνεται και η όρεξή τους. Γι’αυτό συστήνεται η κατανάλωση μικρών και θρεπτικών σνακ και ροφημάτων, τα οποία είναι μέσα στις προτιμήσεις του. Η όρεξη συνήθως επανέρχεται μετά το τέλος της ίωσης
αν το παιδί έχει πυρετό ή γαστρεντερίτιδα με εμετό ή/και διάρροια, σιγουρευτείτε ότι δίνετε επαρκείς ποσότητες υγρών και ότι το γεύμα του έχει λίγο περισσότερο αλάτι
στη γαστρεντερίτιδα, ξεκινήστε να δίνετε τροφή όταν μπορεί να συγκρατήσει φαγητό, δώστε ένα προβιοτικό γιαούρτι και αποφύγετε τις κρίσιμες ημέρες τα φρούτα, τα λαχανικά και γενικότερα τις φυτικές ίνες.
Δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί σαν μειωμένη συχνότητα κενώσεων ή/και σκληρά κόπρανα. Η βελτίωση των κενώσεων διατροφικά μπορεί να επιτευχθεί με τους εξής τρόπους:
αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων. Αν το παιδί δεν τα τρώει, μαγειρέψτε και σερβίρετέ τα μαζί με φαγητά που ήδη του αρέσουν...
Οι τροφές αυτές έχουν διαλυτές φυτικές ίνες, που δίνουν μαλακότερη σύσταση στα κόπρανα
ανταλλάξτε τα δημητριακά πρωινού ή το ψωμί που τρώει το παιδί με πολύσπορα ή ολικής άλεσης για να παίρνει περισσότερες αδιάλυτες φυτικές ίνες, που δίνουν όγκο στα κόπρανα και διευκολύνουν την κένωση
αυξήστε την κατανάλωση υγρών, για να πάρουν όγκο οι φυτικές ίνες που καταναλώνονται. Αν το παιδί δεν πίνει αρκετό νερό, μπορεί να πάρει υγρά μέσω γάλακτος, φυσικών χυμών ή άλλων ροφημάτων χαμηλών σε καφεΐνη
φροντίστε καθημερινά να κάνει τουλάχιστον 1 ώρα έντονη δραστηριότητα. Ο γαστρεντερικός σωλήνας αποτελείται από μύες, οι οποίοι για να κινηθούν χρειάζονται κίνηση και των υπόλοιπων μυών
τέλος, για να περιορίσετε και τη συχνότητα των ιώσεων αλλά και να βελτιώσετε τις κενώσεις του, εμπλουτίστε τη διατροφή του παιδιού με μικροοργανισμούς. Ανταλλάξτε ένα ποτήρι γάλα με ένα γιαούρτι ή ένα ποτήρι κεφίρ ή ξινόγαλο. Προτιμήστε τα φυσικά από τα παιδικά επιδόρπια και εμπλουτίστε τα με δημητριακά ή φρούτα, αν δεν τα τρώει σκέτα.
Υγεία οστών
Μέχρι την ηλικία των 20 τα παιδιά ‘χτίζουν’ το σκελετό τους και πετυχαίνουν την κορυφαία οστική πυκνότητα. Γι’ αυτό το λόγο και είναι απαραίτητη η βέλτιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών:
φροντίστε μέσα στην ημέρα να καταναλώνονται 3 μερίδες γαλακτοκομικών. Η κάθε μερίδα γαλακτοκομικών αντιστοιχεί σε 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι (200ml) ή ένα κομμάτι κασέρι ή τυρί μεγέθους σπιρτόκουτου
φροντίστε το παιδί να λαμβάνει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, είτε μέσα από τη διατροφή (αυγά, εμπλουτισμένες μαργαρίνες και πλήρη ή ημιαποβουτυρωμένα λιπαρά) καθώς και τους μήνες με ηλιοφάνεια να κάθεται με προστασία για 20-30’ στον ήλιο
φροντίστε το παιδί να γυμνάζεται και να κάνει 1 ώρα τουλάχιστον την ημέρα έντονη δραστηριότητα.
Αναιμία
Ένα συχνό φαινόμενο στα παιδιά είναι η εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας. Η σιδηροπενική αναιμία είναι μια κατάσταση που μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος και έχει σαν αποτέλεσμα τις συχνότερες λοιμώξεις και ίσως κάποια προβλήματα στη συμπεριφορά και την ανάπτυξη. Η ηλικία αυτή είναι επικίνδυνη για την εμφάνισή της γιατί το παιδί αναπτύσσεται ραγδαία και χρειάζεται επιπλέον σίδηρο για το ‘χτίσιμο’ των μυϊκών ινών, ενώ η διατροφή τους δεν είναι πάντα βέλτιστη όσον αφορά στην κατανάλωση.
Για να εμπλουτίσετε τη διατροφή του παιδιού σε σίδηρο δοκιμάστε τα εξής:
εμπλουτίστε τη διατροφή του σε αιμικό σίδηρο που είναι εύκολα απορροφήσιμος και αφομοιώσιμος από τον οργανισμό. Τροφές που είναι πλούσιες σε αιμικό σίδηρο είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα ψαρικά και τα αυγά.
Εμπλουτίστε τη διατροφή του σε πηγές μη-αιμικού σιδήρου, όπως είναι τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, ρόκα κτλ). Ακριβώς επειδή αυτής της μορφής ο σίδηρος δεν αφομοιώνεται τόσο καλά, μπορείτε να συνδυάσετε με άλλες τροφές για να απορροφηθεί καλύτερα. Τροφές που βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου είναι οι πηγές της βιταμίνης C (λεμόνι, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, βύσσινο, πιπεριές) καθώς και οι αιμικές πηγές του σιδήρου όπως κρέας, πουλερικά, ψάρι. Την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου εμποδίζουν οι φυτικές ίνες, τα γαλακτοκομικά, το τσάϊ και η καφεϊνη, οπότε μην τα δίνετε σε συνδυασμό.
Λοιμώξεις
Ένα συχνό φαινόμενο στην προσχολική ηλικία είναι η εμφάνιση συχνών λοιμώξεων, που μπορεί να συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, η γαστρεντερίτιδα κ.λ.π, λόγω του ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμα σχετικά ανώριμο. Πώς μπορείτε να προστατευτείτε διατροφικά, αλλά και πώς πρέπει να τρέφεται το παιδί σας όταν είναι άρρωστο;
φροντίστε η διατροφή του μικρού σας να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά εποχής, ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή, καθώς περιέχουν βιταμίνη C και έχει καταδειχτεί ερευνητικά ότι μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό από το κοινό κρυολόγημα
προσθέστε στη διατροφή του ένα προβιοτικό ρόφημα (π.χ. κεφίρ, ξυνόγαλα) ή γιαούρτι που μειώνει το πέρασμε των παθογόνων μικρβίων από το γαστρεντερικό τους σωλήνα στην κυκλοφορία
αν το παιδί παρουσιάσει μια λοίμωξη ή ίωση, αυξάνονται ακόμα περισσότερο οι ενεργειακές του απαιτήσεις. Παράλληλα όμως, συνήθως μειώνεται και η όρεξή τους. Γι’αυτό συστήνεται η κατανάλωση μικρών και θρεπτικών σνακ και ροφημάτων, τα οποία είναι μέσα στις προτιμήσεις του. Η όρεξη συνήθως επανέρχεται μετά το τέλος της ίωσης
αν το παιδί έχει πυρετό ή γαστρεντερίτιδα με εμετό ή/και διάρροια, σιγουρευτείτε ότι δίνετε επαρκείς ποσότητες υγρών και ότι το γεύμα του έχει λίγο περισσότερο αλάτι
στη γαστρεντερίτιδα, ξεκινήστε να δίνετε τροφή όταν μπορεί να συγκρατήσει φαγητό, δώστε ένα προβιοτικό γιαούρτι και αποφύγετε τις κρίσιμες ημέρες τα φρούτα, τα λαχανικά και γενικότερα τις φυτικές ίνες.
Γράφει: Δρακοπούλου Χριστίνα Έλενα, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, RD, MSc
πηγή iatronet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου