Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Πόσο θρεπτική είναι η Αστακομακαρονάδα;





Γράφει ο Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. στη Διασφάλιση Ποιότητας 

Ο αστακός περιέχει περί που 72 γραμμάρια χοληστερόλη στα 100 γραμ. Ωστόσο, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερόλη που λαμβάνουμε από τις τροφές δεν επηρεάζει την αύξηση της σύνθεσης της χοληστερόλης του οργανισμού. Αυτό που φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης του σώματος είναι τα κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται κυρίως στο κρέας και στα γαλακτοκομικά. Επομένως ο αστακός, παρόλο που έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης δεν επηρεάζει τη χοληστερόλη του σώματος, αφού είναι φτωχό σε κορεσμένο λίπος.


Συστατικά: Αστακός, σπαγγέτι, σκόρδο, τομάτα, βασιλικός, ελαιόλαδο


Σχολιασμός: Η συνταγή αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, αφού προσφέρει κυρίως υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνη. Η επικρατούσα άποψη ότι τα ζυμαρικά παχαίνουν έχει βάση μόνο όταν συνοδεύονται με σάλτσες που είναι πλούσιες σε θερμίδες που προέρχονται από κορεσμένα (κακά) λιπαρά (κρέμες γάλακτος). Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι το 50-55% της καθημερινής ολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας πρέπει να προέρχεται από τους υδατάνθρακες, καθώς επίσης και τα 100 γραμμάρια μαγειρεμένης ποσότητας ζυμαρικών αποδίδουν περίπου 130 θερμίδες, εύκολα συμπεραίνουμε ότι τα ζυμαρικά μπορούν να εισαχθούν στο διαιτολόγιο μας.


Ο αστακός είναι το μεγαλύτερο μαλακόστρακο της Μεσογείου, ενώ το μήκος του φθάνει μέχρι 60 εκατοστά. Μία μερίδα 100 γρ. μαγειρεμένου αστακού παρέχει περίπου 20 γρ. πρωτεΐνης, ή αλλιώς το 1/3 της μέσης ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης για πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη του αστακού είναι υψηλής ποιότητας, περιέχοντας αφθονία απαραίτητων αμινοξέων, και είναι εύπεπτη για τα άτομα όλων των ηλικιών. Επίσης, ο αστακός είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος.


Βασική λιπαρή ύλη της συνταγής είναι το πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά ελαιόλαδο. Είναι γνωστό ότι ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις, βελτιώνει άμεσα το κυκλοφορικό μας σύστημα, μειώνει το οξειδωτικό στρες και κατά συνέπεια βελτιώνει την κατάσταση και λειτουργικότητα του καρδιαγγειακού συστήματος,

Η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένη, μια πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με αντικαρκινική δράση, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Η παρουσία του ελαιόλαδου αυξάνει ακόμη περισσότερο την απορρόφηση της λυκοπένης.

Το σκόρδο, άλλο συστατικό της συνταγής, περιέχει θειούχες και άλλες ουσίες οι οποίες επιβραδύνουν ή προλαμβάνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου, προκαλούν βλάβες στα καρκινικά κύτταρα τα οποία αυξάνονται με ταχύ ρυθμό.

Συμβουλή: Οι ευεργετικές δράσεις του ελαιολάδου σημειώθηκαν μόνο όταν αυτό ήταν πλούσιο σε φαινόλες δηλαδή όταν επρόκειτο για παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Με λίγα λόγια όλα τα ελαιόλαδα δεν είναι ισοδύναμα.

Εισαγωγή στην διατροφή: Πρόκειται ωστόσο για μια συνταγή που θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή και μέτρο από τους διαβητικούς και όσους έχουν σε υψηλά επίπεδα τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Επιπρόσθετα, αντενδείκνυται σε διαιτολόγια για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.
Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη – GDAs
Image


 ΠΗΓΗ mednutrition

2 σχόλια:

  1. Η αγαπημενη μου μακαρονάδα!!!
    Δηλαδή αν κατάλαβα καλά τα γαλακτοκομικά έχουν κακή χοληστερόλη?
    Καλή σου μέρα Γεωργία μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΛΕΝΑ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή